Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cozile de la farmacii, transformate in proteste antiguvernamentale

De cateva zile, disperarea bolnavilor care incearca sa obtina de la farmaciile din Galati medicamentele prescrise pe retete gratuite si compensate este mai mare decat oricand pana acum. Mii de bolnavi au luat cu asalt farmaciile inca din zorii ...

Share

Rl online 0 comentarii

06.06.2005 - 00:00
De cateva zile, disperarea bolnavilor care incearca sa obtina de la farmaciile din Galati medicamentele prescrise pe retete gratuite si compensate este mai mare decat oricand pana acum. Mii de bolnavi au luat cu asalt farmaciile inca din zorii zilei, dar, rand pe rand, mai multe farmacii au terminat rapid fondurile alocate pe contract, anuntand ca nu mai elibereaza medicamente pe retete gratuite si compensate. La orele pranzului, 14 farmacii din cele 60 care au contract cu CJAS Galati terminasera banii alocati. Ieri, alte farmacii s-au declarat in imposibilitate de a mai elibera medicamente bolnavilor asezati la cozile de 60-70, pana la o suta de persoane. Asa a inceput un veritabil maraton al bolnavilor de la o farmacie la alta, in speranta ca vor reusi sa ia medicamentele de la vreuna din ele. "Am umblat pe la 10 farmacii pana acum; e a zecea coada la care stau si nu sunt sigura ca voi avea de unde sa iau reteta. De doua saptamani umblu cu ea prin farmacii si nimeni nu imi da medicamentele. Toti farmacistii spun ca nu mai au bani", ne-a declarat Maranda Dumitru. La cozile de la mai multe farmacii disperarea bolnavilor a explodat in proteste vehemente, in care au fost scandate lozinci antiguvernamentale: "Rusine, rusine sa le fie!". Nu au lipsit nici evocari de genul "l-au impuscat pe Ceausescu, dar acum mai bine i-am impusca pe ei". Multi dintre bolnavii asezati la cozile din fata farmaciilor galatene in prima zi a lunii au infruntat ploaia si vantul, iar ieri au suportat canicula, unora dintre cei mai varstnici facandu-li-se rau. Situatia retetelor gratuite si compensate se va acutiza in continuare, in conditiile in care, in lipsa unei suplimentari de fonduri, 10% din farmaciile galatene nu mai au de unde sa dea compensate pe toata perioada anului 2005. "In acest moment, conform informatiilor pe care le avem, 14 farmacii mai au fonduri pentru medicamente compensate si gratuite. Daca nu va veni in curand rectificarea de buget, nu cred ca vom putea iesi din luna iunie avand inca in retea farmacii care sa mai elibereze medicamente compensate si gratuite", a declarat directoarea a CJAS Galati, dr. Calina Lazarovici. Cu o situatie similara se confrunta si spitalele galatene. Bolnavii sectiei Chirurgie 3 de la Spitalul Clinic de Urgenta, care fiinteaza in pavilioanele Spitalului de Psihiatrie, nu au mai primit mancare, pentru ca nu a fost de unde (!), iar sectia a ramas cu gunoiul biologic neridicat pentru incinerare, din cauza ca Spitalul Clinic are o datorie de 2,7 miliarde catre Spitalul de Psihiatrie. CJAS Galati a cerut, in fundamentarea pentru rectificarea de buget, ce i-a fost recent solicitata de la Bucuresti, 187 de miliarde de lei, dar sunt sanse foarte mici ca sistemul galatean de sanatate sa primeasca o asemenea "gura de oxigen".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...