14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCine nu scrie stiri pozitive nu este acreditat la Senat!

Cine nu scrie stiri pozitive nu este acreditat la Senat!

Dupa ce au propus, spre descurajare, anularea indemnizatiei pe care ministrul Monica Macovei o ia de la CSM, alesii PRM ar vrea sa puna si presei calus. Acul de cojocul mass-media s-ar putea constitui intr-un set de reguli si sanctiuni, mai ales ca propunerea peremistilor nu a fost refuzata de ceilalti colegi parlamentari. Si toata aceasta strategie pentru a imbunatati imaginea Legislativului, “sifonata” chipurile de presa, si nu de chiulul in masa si de scandalurile din Parlament.

Reinventarea manualului de cenzura comunista
Senatorul Mihai Unghianu a inaintat catre Biroul Permanent al Camerei Superioare, in numele grupului PRM, o cerere cel putin stranie la prima vedere. Sub pretextul nevoii ca “actualele relatii cu presa sa fie revizuite”, PRM scrie ca “Senatul e dator sa conditioneze prezenta presei la lucrarile sale, precizand cuantumul obligatoriu de informatii si stiri pe care presa acreditata sa le prezinte”. Cu alte cuvinte, jurnalistii sa nu mai aiba acces la sedintele parlamentare daca nu scriu numarul de stiri pe care-l doresc alesii. Propunerile, desprinse parca din manualele de cenzura ale regimului comunist, nu se sfarsesc insa aici. PRM mai vrea ca Senatul sa monitorizeze presa si sa aprecieze continutul editorial al publicatiilor si modul in care au fost redactate materialele. Senatul “poate si trebuie sa ridice acreditarile de presa ale publicatiilor care nu respecta aceasta conditie (cea referitoare la numarul de stiri Ð n.r.), dupa cum si ale celor care prezinta deformat viata parlamentara”. Care va sa zica, jurnalistii nu vor avea doar obligatia de a-si indeplini norma stabilita de parlamentari, dar vor fi nevoiti si sa scrie numai de bine, pentru a nu-si pierde acreditarile. Tot pentru imbunatatirea imaginii Legislativului, PRM ar vrea ca Senatul sa aiba “datoria sa aduca in fata justitiei acele publicatii care deformeaza grav fie activitatea, fie imaginea Senatului”. Adica, daca la o sedinta alesii chiulesc pe rupte sau dorm in plen, presa sa nu mai prezinte publicului aceste informatii, pentru ca ar prejudicia imaginea parlamentarilor. In caz contrar, publicatiile ar fi ingropate in procese.

Ar vrea sa-i invete pe jurnalisti cum sa-si faca treaba
Nici macar in fata presei Unghianu nu a incercat sa salveze aparentele. Surprins ca propunerea sa a ajuns la urechile jurnalistilor, senatorul PRM a fabricat rapid si justificari. “Unul din lucrurile pe care nu le face presa este sa reflecte corect activitatea Parlamentului”, s-a lamentat alesul. El s-a apucat sa-si duca “analiza” si mai departe, invocand ca exemplu manifestari “foarte importante” nereflectate, chipurile, cum ar fi trebuit. “Presa prefera sa arunce in pagina ei numai anedocte sau numai intamplari”, a tras concluzii Unghianu. “Nu este posibil ca 15 ani Senatul sa admita sa fie prezentat distorsionat in chestiuni esentiale si mai ales sa nu reactioneze. El trebuie sa reactioneze”, a anuntat Unghianu inceputul “razboiului” de cucerire a presei.
Nicolae Vacaroiu a recunoscut “un gand si o preocupare permanenta”, aceea de a determina presa sa abordeze “problemele serioase” cu care-si bat capul alesii. “Totusi, se lucreaza zi si noapte, sute si sute de proiecte de legi. Este o munca grea, nu este usoara”, a mai spus Vacaroiu, pentru a-si pune colegii intr-o lumina favorabila.

O lege a presei dupa cum vor ei
Propunerea PRM a pornit de la o initiativa a senatorului PC Corneliu Pascu. Desi presedinte al Comisiei senatoriale pentru agricultura, Pascu a propus, marti, Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere, infiintarea unei comisii care sa analizeze cauzele pentru care imaginea Parlamentului si a alesilor s-a depreciat in ultima vreme. PRM a inhatat din zbor ideea conservatorului si a inaintat propunerile aiuritoare prezentate ieri. Membrii Biroului nu au respins cererea PRM, pretextand ca nu s-a discutat punctual solicitarea. Totusi, cu totii au imbratisat propunerea de initiere a unei legi a presei, in care ar putea ingloba Ð caci ei voteaza doar Ð si posibile sanctiuni pentru presa “neascultatoare”, care-si permite sa iasa din randurile trasate de alesi. Atat propunerea de infiintare a unei comisii de analiza, cat si initierea unei viitoare legi a presei (idee respinsa inclusiv de CRP) vor fi discutate in Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă