13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCe vinuri preferă românii de Sărbători

Ce vinuri preferă românii de Sărbători

Consumul de vin crește cu peste 50% în perioada sărbătorilor de iarnă față de o lună normală, românii preferând însă vinurile roșii în luna decembrie, cu toate că de obicei aleg vinurile albe, a declarat pentru Agerpres directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

“În perioada sărbătorilor de iarnă comerțul cu vin crește cu peste 50% față de o lună normală și în special crește consumul de vinuri roșii, românii alegând de obicei vinurile albe, circa 60% din total vinuri. Deși nu există studii de piață, consumul total de vin în decembrie este estimat la 50 de milioane de litri, însă numai 40% provine din piața fiscalizată”, a spus Gheorghe.

Patronatul Național al Viei și Vinului estimează producția de vin de anul acesta în media ultimilor ani, cu puțin peste 4 milioane hectolitri, însă din punct de vedere calitativ, anul de recolta 2015 a fost unul atipic, cu variații de calitate și cantitate medie la hectar de la o regiune la alta.

“Paradoxal, deși am avut o vară și o toamnă propice culturii de viță de vie, cu precipitații suficiente și cu perioadă prelungită de insolație, tocmai acest aspect, în general favorabil obținerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova, Vrancea). Temperaturile foarte ridicate au blocat în anumite parcele viticole procesul de fotosinteză și a încetinit acumularea zaharurilor în struguri. Această situație nu este însă cu impact relevant la nivel național deoarece, din informațiile culese de noi de la producătorii de vin, există așteptări importante referitor la calitatea vinurilor de la producătorii consacrați care au urmărit cu atenție aplicarea corecta și la timp a tratamentelor fitosanitare”, a explicat Gheorghe.

La nivel european, România se situează în parametrii producțiilor țărilor importante din punct de vedere vitivinicol, liderul mondial fiind însă Italia, cu o producție de 48,9 milioane hectolitri în 2015, urmată foarte aproape de Franța cu 47,4 milioane hectolitri.

Conform datelor publicate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), producția de vin a României s-a majorat cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014, țara situându-se pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franța se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă