23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCăsătoriile pretimpurii nu fac parte din tradiţia romilor, UNCR începe o campanie...

Căsătoriile pretimpurii nu fac parte din tradiţia romilor, UNCR începe o campanie de combatere

Fenomeul căsătoriilor pretimpurii dintre copiii romi a apărut după 1990 şi nu are nicio legătură cu tradiţiile comunităţii rome, a declarat miercuri, Florin Motoi, preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi (UNCR), care a lansat o campanie de prevenire şi combatere a fenomenului, potrivit Mediafax.

Preşedintele UNCR a declarat că fenomenul căsătoriilor între copii a apărut ca urmare a excluderii economice şi sociale a comunităţilor rome şi a ignorării lor de către autorităţi şi organizaţii neguvernamentale, fiind întâlnit în doar câteva judeţe: Mehedinţi, Iaşi, Călăraşi, Bacău şi Constanţa.

“Aceste comunităţi sunt izolate şi astfel au apărut căsătoriile pretimpurii. Este o formă de deviere blamată de societatea românească. (…) Fenomenul a apărut şi pentru că există o lipsă totală de informare. După 90 au apărut aceste căsătorii, dar e posibil să apară şi alte comportamente antisociale”, a declarat Florin Motoi.

Acesta a adăugat că fenomenul a pornit de la romii foarte bogaţi care doreau o noră frumoasă pentru care au început să plătească un fel de garanţii, dar ulterior s-a ajuns la căsătoria timpurie.

Motoi a precizat că de vină sunt şi autorităţile care nu au luat niciodată măsuri de combatere, ci s-au mulţumit să constate şi să pună aceste cazuri pe seama tradiţiei.

“Nu au nicio legătură cu tradiţia romă. De 20 de ani nu a existat o organizaţie care să ia măsuri. UNCR a considerat că e necesară o campanie pentru a încerca să combatem această practică”, a adăugat preşedintele uniunii.

Secretarul general al UNCR, Mihai Neacşu, a precizat că acest tip de căsătorie este practicată de aproximativ cinci la sută dintre comunităţile rome, de obicei “cele foarte tradiţionale”, cum ar fi căldărarii.

“Aceste căsătorii contribuie la imaginea comunităţii, ca şi când toată comunitatea face asta, şi se acreditează ideea că e o tradiţie. Acest fenomen a luat amploare după anii 90, pentru că înainte se aştepta ca fata să împlinească 16, 17 sau 18 ani”, a declarat Mihai Neacşu.

Acesta a adăugat că nu doar membrii comunităţilor rome sunt responsabili pentru creşterea numărului de căsătorii pretimpurii, ci şi autorităţile locale, care nu au făcut decât să constate.

“Promovăm ideea că legea ar trebui să-şi facă datoria şi ar trebui să decadă din drepturi părinţii. La această stare de fapt contribuie romii dar şi autorităţile locale care nu au făcut nimic, decât să constate. Unii preoţi mergeau chiar şi făceau cununia pe ascuns”, a mai spus secretarul general de la UNCR.

Campania de prevenire şi combatere, lansată miercuri, se va desfăşura în zece comunităţi de romi din cinci judeţe şi face parte dintr-un proiect de 10.000 de euro finanţat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în europa (OSCE).

Aproximativ 500 de familii de romi şi liderii comunităţilor tradiţionale vor fi informaţi, în următoarele patru luni, despre efectele căsătoriei pretimpurii asupra copilului.

“Prin acest proiect ne propunem să tragem un semnal de alarmă în privinţa căsătoriilor timpurii şi pretimpurii, atât autorităţilor locale şi judeţene, cât şi romilor din comunităţile în care se practică aceste căsătorii”, a precizat Florin Motoi.

În cadrul proiectului a fost realizat şi un film documentar cu specialişti dar şi cu persoanele cele mai în vârstă din comunităţile rome tradiţionale, care afirmă că ţinea de onoarea familiei ca fetele să se căsătorească cât mai târziu.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă