11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024

Breviar

Pensionarii si agricultorii ar putea plati asigurari de sanatate

Pensionarii si agricultorii ar putea fi in situatia de a plati si ei asigurari de sanatate. Intentia a fost marturisita de premierul Tariceanu, sambata, la Mamaia, unde premierul a afirmat ca sistemul de sanatate “este subfinantat”: “Pentru a se rezolva aceasta situatie, ar fi corect ca fiecare cetatean sa contribuie. La ora actuala, doar un sfert din populatie contribuie la formarea bugetului”. Tariceanu a mentionat faptul ca exista doua categorii de romani care nu au contribuit la asigurarile de sanatate: pensionarii si agricultorii.
“Trebuie sa ne punem intrebarea daca nu este corect sa cerem tuturor cetatenilor sa contribuie la strangerea banilor pentru sanatate”, a explicat primul ministru.

Proiectul privind autorizarea farmaciilor, retras de Ministerul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a retras ieri inca un proiect legislativ de pe site-ul Ministerului Sanatatii, dupa ce, saptamana trecuta, aceeasi soarta a avut-o si proiectul de lege a spitalelor. Este vorba despre Ordinul pentru aprobarea normelor privind infiintarea si autorizarea unitatilor farmaceutice, precum si a conditiilor de organizare si functionare a acestora. “Dorim ca in sistemul sanitar sa avem un cadru legal coerent, care nu poate fi asigurat decat prin legi clare, aprobate si de Parlament. Consideram ca disciplinarea legislativa a sistemului sanitar poate duce in final la stabilitatea sa”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Potrivit farm. Aurora Toma, directorul firmei de consultanta farmaceutica Primula Officinalis si purtatorul de cuvant al Patronatului Farmacistilor, “ordinul prevedea sa se micsoreze raportul intre numarul de locuitori si farmacii in sensul stimularii deschiderii de farmacii in Capitala. Cred ca nu este nevoie acum de acest lucru, dar pentru cei cu lanturi de farmacii era o supapa, scopul urmarit fiind numai vadul comercial.
De asemenea, Colegiul Farmacistilor nu mai avea rolul de a aviza in prealabil unitatile farmaceutice”. Aurora Toma a spus ca acest ordin era si o speranta pentru farmacisti, mai ales pentru cei din provincie, care nu aveau posibilitatea sa-si deschida unitati. Specialistul spune ca proprietarul unei unitati trebuie sa fie farmacistul, asa cum se intampla in peste 80% din tarile UE.

Peste 170 milioane de euro, trimisi de muncitorii romani din strainatate

In intervalul 3 ianuarie-31 iulie 2005, cei 26.751 lucratori mediati de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca aflati in Germania, Spania, Elvetia si Qatar au realizat un venit mediu total de 170.710.465 euro. Cele mai multe venituri au fost realizate de 5.771 romani care au obtinut contracte in Spania in agricultura, industrie, constructii, servicii, intre 3 si 12 luni. Acestia au obtinut un salariu mediu lunar per persoana intre 635 si 1000 de euro, venitul mediu total fiind de 117.254.545 euro. Cei aproape 21.000 de lucratori mediati prin OMFM pentru Germania au castigat 52.130.400 euro, 27 de romani plecati in Elvetia au trimis in tara 1.198.800 euro, iar opt romani care lucreaza in Qatar au obtinut un venit mediu total de 126.720 euro.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă