7.2 C
București
joi, 28 martie 2024

Breviar

Un birou al Protectiei Mediului Mehedinti – depozit de substante toxice

De cativa ani, Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti, amplasata intr-o luxoasa cladire de pe malul Dunarii si in vecinatatea Tribunalului Judetean, este locul unde se depoziteaza, contrar prevederilor legii, insemnate cantitati de substante toxice, extrem de periculoase, data fiind posibilitatea sustragerii si folosirii lor chiar si pentru fabricarea unor bombe artizanale. Intr-un fiset metalic aflat intr-un birou al agentiei se gasesc peste 10 kg de mercur, aproape 2 kg cianura de potasiu, apoi alte cantitati deloc de neglijat de cianura de sodiu, derivate amido-clorhidrice si cate altele adunate aici incepand cu anul 1999. Substantele au fost aduse la APM pentru analize fizico-chimice de catre IPJ Mehedinti, care le-a predat in baza unor procese-verbale de custodie, fara insa ca politistii sa dispuna si masurile ce trebuie luate pentru pastrarea lor in siguranta. Potrivit nu putinelor procese-verbale incheiate intre cele doua parti, substantele trebuiau ridicate, dupa efectuarea analizelor, de catre politisti, lucru ce nu s-a mai intamplat, chiar daca APM a solicitat in nenumarate randuri, incepand cu anul 2003, celor de la IPJ sa ridice substantele, la care tot mai asteapta raspunsuri. Pentru ca sfidatoarea indiferenta sa nu coste scump, cine aplica de urgenta legea pentru cei care o calca grosolan in picioare?

Gh. Tiganele


Investitorii straini importanti isi pot stabili mai usor domiciliul in Romania

Cetatenii straini care dovedesc ca au efectuat investitii de minimum un milion de euro sau au creat peste o suta locuri de munca, cu norma intreaga, isi pot stabili domiciliul in Romania fara sa fi indeplinit conditia de sedere temporara in tara in ultimii cinci ani, a decis Guvernul. Decizia a fost aprobata recent de Executiv printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OU 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.
Actul normativ aprobat in urma cu trei ani stabilea ca cetatenii straini isi pot stabili domiciliul in Romania daca indeplinesc cumulativ o serie de conditii, respectiv o sedere temporara continua si legala in ultimii cinci ani anteriori depunerii cererii si dovada mijloacelor de intretinere, a asigurarii sociale de sanatate si a spatiului de locuit.
Alte conditii care trebuie indeplinite sunt sa vorbeasca limba romana la un nivel satisfacator si sa nu prezinte pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala. Acelasi act normativ prevede ca strainilor de origine romana sau nascuti in Romania, precum si celor a caror sedere este in interesul statului roman li se poate aproba stabilirea domiciliului fara indeplinirea acestor conditii.
Prin noua ordonanta de urgenta, Guvernul a decis ca strainilor care fac dovada ca au efectuat investitii de minimum un milion de euro sau au creat peste o suta locuri de munca, cu norma intreaga, li se poate aproba stabilirea domiciliului fara sa fi indeplinit conditia sederii temporare in ultimii cinci ani. Dovada investitiei sau a locurilor de munca create va fi calculata in functie de cota de participare la beneficii si pierderi in societatea comerciala, se arata in actul normativ.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă