6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Breviar

Reduceri de personal si inghetari de posturi in sectorul public

Autoritatile romane au convenit cu reprezentantii FMI sa reduca cheltuielile de personal, prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar la 0,75% din PIB in acest an, au declarat surse apropiate negocierilor. Limita cheltuielilor de personal pentru acest an a fost stabilita anterior la 5% din PIB, dar ar putea ajunge, fara masuri corective, la 5,2-5,3% din PIB, au adaugat sursele citate. In consecinta, cele doua parti au cazut de acord sa reduca nivelul la 5% din PIB, unul din principalele angajamente fiind inghetarea a aproape 7.000 de posturi din sectorul public, din care aproximativ 2.500 in sistemul de invatamant. Astfel, vor fi sistate toate angajarile in perioada 1 iulie-31 decembrie 2005, inclusiv pe posturile care vor ramane vacante in acest interval, cu cateva exceptii, cum ar fi posturile unice si cele la institutiile din sistemul de pensii.

Ancheta irakiana la Bucuresti

Dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani a adus saptamana aceasta la Bucuresti o echipa de anchetatori irakieni. In prezenta procurorilor romani, oficialii irakieni au avut o runda de discutii cu jurnalistii la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Subiectul – filmul rapirii. Informarea a avut un caracter general, o verificare a datelor deja existente. Incet, dar sigur probele si declaratiile aduse la dosar pe parcursul anchetei ii incrimineaza pe cei doi pioni principali ai afacerii: americanul de origine irakiana Mohamad Munaf si sirianul Omar Hayssam. Ancheta continua.

Si-a injunghiat nevasta si s-a sinucis de frica politistilor

Un scandal conjugal a avut consecinte tragice, unul dintre soti sinucigandu-se, iar altul ajungand la spital cu rani grave. Constantin si Constantina Marinescu, doi pensionari in varsta de 59 ani, respectiv 54 ani, nu formau nici pe departe o familie fericita. De multa vreme cei doi soti nu se mai intelegeau, iar scandalurile se tineau lant. Cei doi, care locuiau intr-un bloc de pe strada Masina de Paine din cartierul Colentina, isi terorizau vecinii aproape seara de seara. Asa s-a intamplat si pe 22 iunie. In jurul orei 19.30 Constantin si Constantina s-au luat la cearta. De data aceasta scandalul a degenerat. Constantin Marinescu si-a luat la bataie sotia, dupa care a injunghiat-o, de mai multe ori, cu un cutit de bucatarie. Strigatele disperate ale acesteia au fost auzite de membrii unei patrule de Politie de la Sectia 7, care intamplator trecea prin zona. Agentii au intrat in bloc si au urcat la etajul 5, acolo unde locuia familia Marinescu. La vederea politistilor sotul agresor s-a refugiat pe balcon. Politistii au incercat sa stea de vorba cu el, dar barbatul, de teama ca va trebui sa raspunda pentru agresarea sotiei, s-a aruncat de la etaj. Anuntati, politistii Serviciului Omoruri s-au deplasat la fata locului, dar nu au putut decat sa constate decesul sinucigasului. Constantina Marinescu a fost internata la Spitalul de Urgenta Floreasca, cu diagnosticul “plaga taiata regiunea mandibulara si lob inferior ureche dreapta, plagi taiate, superficiale coapsa si zona pubiana stanga”. Cercetarile sunt continuate de Serviciul Omoruri si Parchetului TIB.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă