15 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Breviar

Banca Mondiala ne pregateste un proiect de reforma a Justitiei

Potrivit unui nou raport al Bancii Mondiale, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est si Asia Centrala trebuie sa faca mult mai mult pentru sporirea eficientei sistemelor lor juridice, pentru a imbunatati aplicarea legilor si pentru crearea unor stimulente mai puternice care sa-i faca pe judecatori mai responsabili. De asemenea, ele trebuie sa reduca numarul dosarelor aflate in suspensie si sa combata coruptia din sistemele juridice din regiune. Autorii raportului, intitulat “Sistemele juridice din economiile de tranzitie: evaluarea trecutului, perspective de viitor”, isi bazeaza concluziile pe sondaje efectuate in randul cetatenilor, juristilor si directorilor de intreprinderi din toata regiunea.
In ceea ce priveste tara noastra, raportul arata ca exista o cerere mare de servicii juridice, dar o capacitate juridica moderata. Romania trebuie sa gestioneze aspecte complexe, cum ar fi responsabilizarea si eficientizarea instantelor, mecanismele alternative de solutionare a litigiilor, structura si functionarea barourilor, notariatelor si a grefierilor. Tara noastra trebuie sa actioneze imediat in vederea implementarii strategiilor de reforma a Justitiei pe care le dezvolta. In Romania, Banca Mondiala pregateste un proiect de reforma a Justitiei care urmareste sprijinirea tarii in procesul de reforma a sistemului juridic si de aplicare a legislatiei – ambele incadrandu-se in angajamentele de integrare in Uniunea Europeana.

Protocol semnat pentru stingerea datoriilor la medicamente

Reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Ministerului de Finante, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai producatorilor internationali de medicamente, distribuitorilor si ai Colegiului Farmacistilor din Romania au semnat ieri, la Palatul Victoria, memorandumul menit sa solutioneze criza medicamentelor. Ministerul Sanatatii a informat ca importatorii au fost de acord cu reducerea adaosului comercial aplicat medicamentelor, ceea ce va duce la scaderea cu 6% a pretului medicamentelor de pe raft. Plata pentru produsele livrate in perioada 2003-1 martie 2005 se va face, in mod garantat, pana cel tarziu la 31 ianuarie 2006. Furnizorii care solicita rambursarea unei parti a datoriei inainte de acest termen s-au angajat sa negocieze o reducere de minimum 6,5% din valoarea totala pe care o are statul. Nivelul acestor plati nu poate depasi insa 20% din suma totala de decontat.

Patru candidati contesta alegerile de la Uniunea Scriitorilor

Victor Frunza, Cezar Ivanescu, Grisa Gherghei si Carolina Ilica semneaza o adresa catre Consiliul Uniunii Scriitorilor, prin care contesta conferinta de alegeri a USR, tinuta vineri in aula Facultatii de Drept si in finalul careia Nicolae Manolescu a fost ales presedinte cu 322 de voturi pentru, fata de 84 pentru Cezar Ivanescu, 29 pentru Victor Frunza, 7 pentru Grisa Gherghei si 6 pentru Carolina Ilica. Motivul invocat este acela ca aceasta conferinta a fost convocata de presedintele interimar Nicolae Breban, iar nu de Consiliul USR, asa cum se specifica in art. 30 din Statutul USR. In final, cei trei candidati de vineri cer convocarea unei alte conferinte. N.P.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă