12 C
București
joi, 28 martie 2024

Breviar

Celebrul regizor maghiar Miklos Jancso, la Bucuresti

Miklos Jancso (nascut in anul 1921) este considerat unul dintre cei mai importanti cineasti europeni dupa al doilea razboi mondial. Format ca etnograf si istoric de arta, a urmat cursurile Scolii superioare de film de la Budapesta, pe care a absolvit-o in 1950. Este remarcat la Festivalul international al filmului de la Cannes cu “Sarmanii flacai”, in 1965, o drama politica in care este incriminat regimul concentrationar avant la lettre, inaugurat in Ungaria anului 1969. Acelasi univers ramane si decorul din “Rosii si albii” (1967) si “Psalmul rosu” (1971), filme ce evoca trecutul istoric maghiar la mari rascruci.
Miklos Jancso isi reia temele favorite in cateva filme realizate in Italia. In 1978 semneaza trilogia “Rapsodia maghiara”. Filmul care va deschide Zilele filmului ungar la Cinemateca Romana, miercuri, 19 octombrie, la ora 18.30, este o recenta productie a celebrului regizor -“Dumnezeu mi-a dat un felinar la Budapesta” (cu Mucsi Zoltan, Scherer Peter, Szarvas Joszef), spectacol de gala la care va participa si Miklos Jancso. In Zilele filmului maghiar gazduite la sala “Jean Georgescu” a Cinematecii Romane vor mai putea fi vazute filme semnate de Ferenc Kosa, Istvan Szabo, Peter Timar, Kael Csaba si Anton Nimrod.

Circulatia feroviara intre Breaza si Campina, intrerupta

Circulatia feroviara intre Breaza si Campina a fost intrerupta ieri la ora 12.35, din cauza producerii unui accident rutier pe soseaua paralela cu calea ferata.
Un autoturism marca Cielo a avariat un stalp de sustinere, fapt care a dus la ruperea liniei de contact pe aproximativ 100 m si avarierea pantografului locomotivei trenului personal 3026, ce circula in acel moment pe relatia Predeal-Ploiesti Sud. Dupa circa 80 de minute, a sosit la locul accidentului o locomotiva diesel care a tractat rama pana la Ploiesti.

Greva din Italia va afecta circulatia trenurilor

Din cauza grevei care va avea loc in Italia, in perioada 9 octombrie 2005, ora 00.01-10 octombrie 2005, ora 24.00, circulatia trenurilor internationale pe relatia Bucuresti-Venetia va fi afectata. Astfel, in zilele de 7 si 8 octombrie 2005, vagonul de dormit GEVARO din compunerea trenului 1691/354-1/240, pe relatia Bucuresti Nord-Timisoara-Venezia S.L., va circula pana la Ljubljana.
Pentru continuarea calatoriei pe tronsonul Ljubljana-Sezana, calatorii vor fi transbordati in vagoanele clasa ale unui tren local de calatori pus la dispozitie de calea ferata slovena, urmand ca din statia Sezana calatorii sa fie preluati de un tren InterReggio pana in statia Venezia Mestre; in zilele de 9 si 10 octombrie 2005, trenul 241/355-2/1692 Venezia S.L.-Ljubljana se anuleaza din statia Venezia S.L., calatorii vor circula cu trenuri InterReggio pana in statia Villa Opicina, de unde vor fi preluati pe relatia Sezana-Ljubljana de trenuri clasa. Din Ljubljana calatorii vor fi preluati de vagonul de dormit GEVARO pana la Bucuresti Nord.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă