12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Breviar

Ministerul Sanatatii si Sanitas au cazut la pace
Ministerul Sanatatii si sindicalistii Federatiei Sanitas au semnat ieri un protocol intre autoritatile sanitare si sindicalistii din sistem. Documentul prevede acordarea a 20 de tichete de masa pe luna de salariat, acordarea integrala a drepturilor salariale si a sporurilor prevazute de Legea 125/2005, finalizarea acordarii premiului anual pentru 2004, elaborarea si adop-tarea Regulamentului de sporuri, finalizarea negocierilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si efectuarea de controale de fond pentru analizarea eficientei economice a externalizarilor si privatizarilor realizate pana in prezent. Ministerul Sanatatii s-a angajat sa nu procedeze la disponibilizari de personal in cursul acestui an.

Cinci cetateni americani, printre care si Munaf, detinuti in Irak
Armata americana a confirmat ieri ca detine cinci cetateni americani banuiti de legaturi cu gruparile teroriste din Irak, au informat CNN si BBC.
Pentagonul a refuzat sa divulge numele celor cinci, dar a precizat ca trei dintre ei sunt de origine irakiana, unul de origine iraniana, iar ultimul iordaniana. Citand surse din interiorul Departamen-tului American al Apararii, BBC a informat ca unul dintre cei cinci a fost implicat intr-o rapire. Acesta nu poate fi altul decat Mohamed Munaf, acuzat de autoritatile ro-mane ca este implicat in rapirea celor trei jurnalisti romani alaturi de Omar Hayssam.
Despre Munaf autoritatile americane au afirmat la un moment dat ca a fost retinut pentru ca ar detine informatii relevante pentru securitatea trupelor americane din Irak. Ieri, oficiali de la Pentagon au confirmat ca unul dintre cei cinci a fost arestat sub acuzatia ca detine informatii privind planurile teroristilor de a ataca fortele americane.

Invitatie la Oscar
Academia Americana de Film a anuntat ca a invitat 91 de tari pentru a inscrie un lungmetraj la categoria “Cel mai bun film strain” a Premiilor Oscar de anul viitor. Pentru a fi eligibil, filmul trebuie sa fie lansat in tara de origine intre 1 octombrie 2004 si 30 septembrie 2005, sa aiba dialogu-rile in limba oficiala a acestei tari si sa fie subtitrat in limba engleza.
Pe lista tarilor invitate se afla pentru prima oara Kazahstanul. Candidaturile trebuie sa fie trimise Academiei intre 3 si 14 octombrie, urmand a fi nominalizate cinci filme, dintre care se va alege castigatorul, care va fi anuntat la cere-monia din 5 martie 2006. La ceremonia din acest an, care s-a desfasurat pe 27 februarie, Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost decernat filmului “Marea dinlauntru”, (care este in aceste zile proiectat la Cinematograful Studio al Uniunii Cineastilor). Filmul a fost regizat de spaniolul Alejandro Amenabar.
Numarul tarilor participante a fost de 50. In acest caz filmul lui Cristi Puiu “Moartea domnului Lazarescu”, de departe cel mai bun film romanesc din ultimul an, ar trebui sa intre in premiera inainte de 30 septembrie pentru a participa la onoranta competitie a Oscarurilor.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă