7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024

Breviar

Sala de sport de la Lancram face valuri in continuare

Dna Mona Musca i-a scris presedintelui Traian Basescu, dar si ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si prefectului judetului Alba in legatura cu sala de sport din coasta cimitirului din Lancram. La 10 mai, cand se implineau 110 ani de la nasterea lui Lucian Blaga, ministrul Culturii a scris autoritatilor din judetul Alba, cerandu-le demolarea imediata a celebrei sali de sport care se construieste langa mormantul lui Lucian Blaga. Ministrului Culturii si Cultelor i s-a promis ritos ca aceasta va fi demolata fara intarziere, dar la mai putin de o luna dupa aceasta promisiune presa a relatatat ca, dimpotriva, aceasta este in plina constructie.
Dna Musca isi incheie astfel scrisoarea: “Intr-un stat de drept nu putem asista impasibili la distrugerea monumentelor istorice si la incalcarea nonsalanta a legilor tarii.” Scrisoarea dnei ministru cuprinde si o somatie, ca presedintele, ministrul Transporturilor si prefectul din Alba sa intervina pentru a curma aceasta situatie.

Conform legii, fondurile Sanatatii nu pot fi utilizate in alte scopuri

Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale solicita ministrului de Finante, Ionut Popescu, sa dea explicatii in legatura cu declaratia sa, potrivit careia, o parte din sumele colectate de la populatie pentru asigurari de sanatate sunt utilizate pentru plata pensiilor. Conform legii (O.U. nr 150 din 31.10.2002) veniturile fondurilor de sanatate sunt utilizate numai pentru plata serviciilor, medicale, cheltuieli de administrare, fond de rezerva.
De asemenea, disponibilitatile caselor de asigurari de sanatate se vireaza in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar sumele ramase neutilizate la sfarsitul fiecarui an se vireaza tot in contul CNAS. “Solicitam Guvernului Romaniei ca, daca exista astfel de portite legale care fac posibila utilizarea fondurilor sanatatii in alte scopuri sa ia neintarziat masuri pentru eliminarea lor”, considera AFPMR.

Un pas catre eliminarea controalelor la frontierele Schengen

Guvernul a anuntat ieri adoptarea Planului de actiune Schengen 2005, gratie caruia Romania mai inainteaza un pas in directia eliminarii, pentru cetatenii romani, a obligativitatii controalelor la frontierele interne ale spatiului Schengen. Planul contine o serie de criterii preliminare privind securizarea frontierelor, care trebuie aplicate pana la 1 ianuarie 2007, in vederea aderarii la Conventia Schengen. Aceasta aderare va permite trecerea libera a romanilor dintr-o tara a U.E. in alta, fara control.
Pana in acel moment insa autoritatile romane trebuie sa elimine aglomeratia in punctele de trecere a frontierei, sa reorganizeze birourile vamale in conformitate cu standardele europene, sa imbunatateasca echipamentele de control de la granite, sa simplifice procedurile de acordare a vizelor, sa incheie acorduri de facilitare a calatoriilor cu statele Schengen, sa combata traficul de droguri la frontiere etc. In plus, Romania este obligata sa implementeze, inainte de aderarea la U.E., Sistemul Informatic National Integrat privind managementul migratiei, azilului si vizelor.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă