19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBiserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cel mai mare lacas romano-catolic

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cel mai mare lacas romano-catolic

In centrul urbei Bacaului s-a construit cea mai mare biserica romano-catolica din tara noastra. Proiectul acestei biserici a fost realizat de arhitectul Maica Mihai din Iasi, avandu-l ca constructor pe ing. dr. Avram Constantin. Este o constructie moderna ce domina centrul Bacaului cu silueta si inaltimea sa. Este amplasata intre institutiile mai importante ale orasului: la nord de piata centrala, la est de Biserica Precista, ctitoria lui Stefan cel Mare si Sfant, la sud de noul si modernul Complex Muzeal de Istorie “Iulian Antonescu”, la vest de noile banci construite cu diferite stiluri. Dat fiind numarul mare de credinciosi, episcopia din Iasi impreuna cu parohul din Bacau au inceput constructia sfantului lacas in anul 1990 si s-a terminat in anul 2005. Biserica are o forma neconventionala de 66×44 m, iar inaltimea de 70 m cu o suprafata utila de 1.300 mp si cu 1.050 locuri pe scaune. E in forma de amfiteatru cu parter si doua etaje, cu o cupola imensa ce da o stralucire deosebita interiorului bisericii, fara nici un stalp central de sustinere.
Altarul bisericii este incadrat in semicerc de un grup statuar format din sapte sfinti, central fiind statuia lui Iisus Christos care depaseste 2,5 m inaltime. Ele au fost realizate de doi tineri plasticieni din Iasi. Cele trei clopote au fost realizate cu instalatii electronice si au fost turnate la Padova – Italia. Pentru moment, biserica foloseste o orga electronica.
Central, pe turla bisericii la circa 65 m s-a montat un imens ceas electronic, care din sfert in sfert de ora da semnalul trecerii timpului din viata noastra.
Personalitati mai importante care au vizitat biserica si au celebrat Sfanta Liturghie: cardinalul Angelini (Roma – Italia), episcopul de Iasi, Petru Gherghel, precum si alti episcopi catolici si ortodocsi si diferite personalitati.
In cei 15 ani, constructia a fost supravegheata de preotul paroh Stefan Erdes si de maistrii Diac Ion si Balaita Vasile. Executia si asistenta tehnica au fost asigurate de firma S.C. Bacon S.A. prin directorul general, ing. Puiu Gheorghe. In luna septembrie a.c. va fi sfintit sfantul lacas. In cinstea acestui moment sfant s-a montat pe fatada bisericii in dreapta usii principale o placa turnata din bronz cu dimensiunile de 60/50 cm, pe care s-a reprodus fatada bisericii realizata de artistul gravor Ilie Murgilas de la Monetaria Statului, unde a fost turnata. Pe placa de bronza s-a gravat textul: 19-90 si P.F. (piatra fundamentala). BISERICA ROMANO-CATOLICA/ SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL/BACAU (hramul bisericii). DONATIE: ELENA SI COL. IOAN DOGARU, gravor ILIE MURGILAS. A.D. 2005. R.A. MONETARIA STATULUI BUCURESTI.
Constructia bisericii reprezinta o opera de arta cu care se pot mandri toti locuitorii municipiului Bacau indiferent de confesiunea religioasa si un punct turistic de exceptie.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă