Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Baritonul Dan Iordachescu, omagiat la Hlipiceni

Comuna Hlipiceni din judetul Botosani, locul de origine al baritonului Dan Iordachescu, a adus un omagiu de recunostinta celui care, pornind din aceasta comuna din Campia Jijiei unde a copilarit, a ajuns sa duca faima maiestriei interpretative ...

Share

Adina Stefan 0 comentarii

21.09.2005 - 00:00
Comuna Hlipiceni din judetul Botosani, locul de origine al baritonului Dan Iordachescu, a adus un omagiu de recunostinta celui care, pornind din aceasta comuna din Campia Jijiei unde a copilarit, a ajuns sa duca faima maiestriei interpretative lirice romanesti pe tot pamantul. Astfel, la inceput de an scolar, Scoala nr. 18 Hlipiceni a primit un nou nume, devenind, de la 12 septembrie a.c., Scoala nr. 18 "Dan Iordachescu" - Hlipiceni. Cu acest prilej, maestrului i-a fost decernat si titlul de "Cetatean de Onoare al comunei Hlipiceni", distinctie ce se adauga celorlalte trei anterioare, marele bariton fiind "Cetatean de Onoare" si al oraselor Mexico-City, Pelarre-Salerno si Salonic. Initiativa schimbarii denumirii scolii i-a apartinut directorului Vasile Popescu, cel care, dupa ce l-a cunoscut in anii '70 pe maestrul Iordachescu, i-a devenit prieten si admirator pentru intreaga viata. Initiativei sale s-au alaturat primarul comunei si celelalte oficialitati, care, alaturi de localnici, au participat la cele doua evenimente omagiale. In semn de multumire, baritonul Dan Iordachescu a sustinut un recital de romante cu specific moldovenesc, printre care "A venit aseara mama", "Batranul tei", "Duce-m-as si tot m-as duce", "Zi-sa mama catre mine", "S-a gatit badea de nunta". "Pentru mine a fost o mare bucurie aceasta dovada de iubire a celor printre care am facut primii pasi pe lume", a spus maestrul Dan Iordachescu. "Este singurul loc din Romania unde un artist in viata este omagiat de concetateni prin atribuirea numelui sau unei scoli, fapt cu o semnificatie aparte, pentru care, la randu-mi, le sunt recunoscator. Ca si pentru titlul de "Cetatean de Onoare", unicul care mi-a fost atribuit in tara". Cu prilejul sarbatorii de la Hlipiceni, maestrul Dan Iordachescu a vizitat si locurile de nastere ale altor doi botosaneni celebri, Livenii lui Enescu si Ipotestiul lui Eminescu, avand parte de alte minunate intalniri de suflet.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...