11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAproape 30% dintre adolescente se întâlnesc cu "prietenii" pe care-i cunosc pe...

Aproape 30% dintre adolescente se întâlnesc cu “prietenii” pe care-i cunosc pe internet

Aproximativ o treime dintre adolescente s-au întâlnit cu persoane necunoscute, după ce au devenit “prieteni” pe internet, conform unui nou studiu care atrage atenţia şi asupra cazurilor în care identitatea asumată de respectivele persoane pe internet nu este şi cea din viaţa reală, conform LiveScience.com, citat de Agerpres.

În plus, 1 din 10 adolescente care s-au întâlnit cu persoane pe care le-au cunoscut online au fost victimele unor forme mai grave sau mai puţin grave de exploatare, variind de la avansuri şi aluzii sexuale şi ajungând până la cazuri de viol, în cursul acestei întâlniri cu aşa-zişii “prieteni” de pe internet.

Studiul care ajunge la aceste concluzii a fost publicat luni în revista Pediatrics, şi este realizat pe intervievarea unui grup de adolescente dintre care jumătate au trecut prin abuzuri de diferite feluri în viaţa reală.

Conform studiului, adolescentele care au trecut deja prin astfel de episoade de abuz sau de neglijenţă în viaţa reală prezintă un factor de risc suplimentar pentru că pot avea un comportament provocator pe anumite site-uri online şi, de asemenea, par mai predispuse să accepte avansurile sexuale explicite formulate de necunoscuţi de pe internet.

Jennie Noll, profesor de psihologie la Spitalul pentru Copii din Cincinnati, a coordonat acest studiu despre adolescentele victime ale abuzurilor şi comportamentul lor online.

“Mai des decât alţi copii, aceste fete tind să posteze fotografii sexi pe site-uri de socializare, fac comentarii pe teme sexuale şi răspund unor astfel de comentarii”, a declarat ea pentru LiveScience.

Citeşte şi:  Facebook lansează GRAPH SEARCH. Vezi ce face noul serviciu anunţat de Zuckerberg (VIDEO)

La studiu au participat 130 de fete cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani care au primit ajutor din partea serviciului de Protecţie a Copilului pentru abuzuri fizice şi neglijenţă. Alături de acestea, la studiu au mai participat 125 de adolescente din diferite tipuri de familii, fără o istorie a violenţelor sau abuzurilor. Toate fetele au completat un chestionar cu privire la comportamentul lor online.

Aproximativ 30% dintre adolescente (atât fete care au trecut prin episoade de abuz cât şi fete care nu au trecut prin astfel de episoade) au susţinut că s-au întâlnit la un moment dat cu o persoană pe care nu o cunoşteau decât de pe internet. Aproximativ 10% dintre aceste fete au trecut printr-o experienţă negativă cu ocazia acestei întâlniri – cele mai frecvente fiind avansurile sexuale explicite şi încercările de intimidare în faţa eventualului refuz, conform lui Noll.

Însă, ţinând faptul că acest studiu include un procent ridicat de tinere din categorii mai expuse la risc, o parte dintre psihologi consideră că rezultatele sale nu sunt valabile pentru adolescentele obişnuite.

Adolescenţii de obicei fac cunoştinţă online cu un prieten al unui prieten din viaţa reală, iar apoi se pot întâlni cu acesta şi faţă în faţă. Însă întâlnirile cu persoane complet străine sunt foarte rare, susţine Parry Aftab, un avocat specializat în Internet care susţine portalul WiredSafety.org.

“Persoane cu totul străine? În niciun caz. Nu cred să se mai întâmple aşa ceva. Puştii din ziua de azi au devenit foarte bine informaţi cu privire la această problemă”, a comentat Aftab.

Cele mai citite

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă