10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAmCham denunta ingerinta reprezentantilor salariatilor in administrarea afacerii

AmCham denunta ingerinta reprezentantilor salariatilor in administrarea afacerii

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a promovat activ in ultimii ani modificari la Codul Muncii, destinate sa incurajeze dezvoltarea intreprinderilor si a investitiilor in Romania, precum si stabilirea unui echilibru in raporturile angajat-angajator menit sa ajute la ocuparea fortei de munca, precum si cresterea nivelului acesteia de pregatire. Analizand proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului Muncii, reprezentantii AmCham Romania considera ca este un pas inainte spre flexibilizarea pietei muncii, dar contine unele aspecte care nu raspund nevoilor reale, identificate de intreprinzatori, societatea civila si organizatiile internationale.
In legatura cu timpul de lucru, AmCham Romania saluta progresul facut, dar considera ca marirea perioadei de referinta de la trei saptamani la o luna este insuficienta si recomanda cu tarie implementarea standardelor europene, tinand cont si de tendintele actuale la nivel european de flexibilizare a timpului de lucru pentru cresterea competitivitatii. Astfel se considera ca perioada de referinta pentru calcularea mediei timpului de lucru ar trebui sa fie stabilita la un an.
Privind clauza de neconcurenta, ce a fost abordata in mod gresit in Codul Muncii, reprezentantii AmCham Romania apreciaza pozitiv delimitarea pe care proiectul de ordonanta o face intre obligatia inerenta de fidelitate a angajatului, ce presupune ca acesta sa nu lucreze in acelasi timp pentru doua intreprinderi concurente (obligatie care nu necesita o plata suplimentara pe langa salariu) si clauza de neconcurenta, care presupune recompensarea unui fost angajat pentru o perioada determinata de timp dupa incetarea contractului, pentru ca acesta sa nu lucreze pentru concurenta fostului angajator. Acestia precizeaza totusi ca indemnizatia ce se va plati in acest din urma caz reprezinta o cheltuiala legitima a angajatorului si legea ar trebui sa precizeze ca este deductibila fiscal pentru acesta.
AmCham saluta initiativa proiectului de ordonanta de a delega mai multe aspecte unor reglementari subsecvente sau acordului partilor, dar reprezentantii acesteia spun ca, in varianta propusa a Codului, elemente legate exclusiv de conducerea unei afaceri sunt supuse acordului obligatoriu al sindicatelor, respectiv reprezentantilor salariatilor. Acest lucru nu este justificat in conditiile in care raspunderea afacerii apartine conducerii intreprinderii, aceasta fiind singura in masura sa isi asume anumite decizii. Astfel, AmCham considera nejustificat si imposibil de pus in practica conditionarea de acordul sindicatelor sub forma contractelor colective la nivel national sau de ramura a urmatoarelor aspecte: stabilirea atributiilor angajatilor, evaluarea acestora sau stabilirea unor planuri de formare profesionala. Aceste aspecte sunt in sarcina exclusiva a angajatorilor, reprezentand in esenta prerogativa traditionala de conducere si control fara de care este imposibila administrarea intreprinderii in vederea obtinerii de profit, dezvoltarii afacerii si cresterii numarului de locuri de munca.
Birocratia legata de evidenta salariatilor nu este in nici un fel redusa de proiectul de ordonanta, intrucat se mentine sistemul registrului de evidenta, care va continua sa fie folosit in paralel cu cartile de munca si nu se introduce alternativa sistemelor electronice de evidenta.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă