9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial74 de familii din Banat vor avea casa noua exclusiv prin efortul...

74 de familii din Banat vor avea casa noua exclusiv prin efortul societatii civile romanesti

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a anuntat finalizarea primei etape a programului “Adopta o casa”, lansat pe Internet de institutie, dupa ce inundatiile din lunile aprilie si mai au distrus circa 3.000 de case si gospodarii din sudul si sud-vestul judetului.

Potrivit listei finale, prin intermediul acestui proiect au fost “adoptate” in total 74 de case, care vor fi reconstruite din temelii exclusiv prin efortul unor firme, fundatii sau organizatii din diverse zone ale Romaniei.

Efort financiar de 1,5 milioane euro

“Acest lucru inseamna un efort financiar important, de circa 1,5 milioane de euro, din partea societatii civile romanesti”, a declarat Constantin Ostaficiuc. El a mai spus ca prin programul ANL, care se deruleaza in paralel cu initiativa intitulata “Adopta o casa”, urmeaza sa fie reconstruite alte circa o mie de imobile distruse total sau partial de inundatii.
ANL va prelua inclusiv acele locuinte care necesita consolidari, in vreme ce prin proiectul de “adoptie” al CJ vor fi reparate imobilele mai putin avariate, care nu necesita autorizatie de constructie. In acest sens, s-au realizat deja demersuri pentru ca in localitatile sinistrate sa fie trimise cele 2.150 de tone de ciment donate de firma franceza “Lafarge”, precum si 200 de tone de ardezie (folie pentru acoperisuri), pretabila pentru anexele gospodaresti, primite, de asemenea, ca donatie, din partea Ministerului de Externe din Republica Moldova.

Francezii pleaca, apele raman

Autoritatile judetene nu au putut, insa, oferi o cifra finala in ceea ce priveste costurile reconstructiei caselor din Timis distruse de inundatii, in conditiile in care, pe de o parte, se asteapta inca proiectele, iar pe de alta, s-a dispus efectuarea unei noi evaluari a imobilelor, in toate zonele calamitate, dupa scandalul declansat saptamana trecuta la Gataia.
Pe de alta parte, oficialii din judet au anuntat ca ieri s-a incheiat si misiunea echipei franceze, sosita in urma cu aproape doua saptamani in zonele calamitate pentru a ajuta la evacuarea apelor din “Delta Banatului”. Voluntarii din aceasta tara au venit in locul germanilor de la THW si au actionat cu doua pompe de 800 de metri cubi pe ora la Graniceri. Echipele franceze au mai adus si o statie de filtrare a apei, de 5.000 de litri pe ora.
Desi s-au retras considerabil, apele continua sa acopere portiuni insemnate de teren. Din cele peste 25.000 de hectare inundate, 9.000 sunt inca inundate, cea mai afectata fiind portiunea dintre Foeni si Cruceni, unde, in unele locuri, suvoaiele ating si acum pana la un metru. Si in localitatea Ionel, grav afectata de inundatii, apa a scazut pana la circa 30-40 de centimetri, fata de un metru jumatate – doi cat avea initial.
Echipele romanesti de interventie sunt in continuare ajutate de maghiari, singurii care au mai ramas pe baricade, dupa ce s-a negociat prelungirea perioadei de sedere in Banat cu inca doua saptamani.

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă