6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial40% din studenti, nevoiti sa-si caute gazda

40% din studenti, nevoiti sa-si caute gazda

Pe la toate facultatile din Bucuresti, dar si in cele din tara, ultimele doua, trei zile din septembrie sunt mai agitate ca de obicei. Ceea ce este firesc, avand in vedere ca incepe noul an universitar. Personalul face ultimele retusuri prin caminele studentesti si sediile facultatilor, iar studentii din provincie au inceput deja sa-si faca aparitia. Cu fel de fel de bagaje dupa ei, studentii fac cozi pe la facultati si administratiile caminelor ca sa se cazeze. Anul universitar 2005-2006 nu aduce mai nimic nou in materie de cazari, numarul cererilor fiind in continuare peste cel al locurilor. Concret, la nivelul intregii tari, pentru cele aproximativ 102.000 locuri de cazare s-au depus peste 167.000 de cereri, ceea ce inseamna ca aproape 40 % din studenti vor fi nevoiti sa-si caute gazda.

Nici in Capitala situatia nu este mai roza, in sensul ca la marile universitati numarul cererilor il depaseste cu mult pe cel al locurilor de cazare. La Academia de Studii Economice Bucuresti, de exemplu, pentru cele 5.890 de locuri s-au depus 10.150 de cereri, ceea ce inseamna cam 1,7 pe un loc, deci concurenta si la cazare, nu doar la admitere. Nici Universitatea Bucuresti nu sta mai bine, gradul de acoperire a solicitarilor fiind in jur de 60%, in timp ce la Universitatea Politehnica Bucuresti va ajunge la aproape 80%. Foarte bine insa la raportul loc-cerere stau Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – 2.200 locuri si 2.350 de cereri, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” – 95% din solicitanti au primit un loc in camin, Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport – 250 locuri si 282 cereri etc.
Pe la facultati si in camine agitatia a inceput sa fie ieri pe la orele pranzului, cand a crescut numarul studentilor sositi sa se cazeze, iar pe culoare s-au format adevarati munti de bagaje.
La Caminul Mihail Kogalniceanu al Universitatii Bucuresti, la ora 12 peste 60 de studenti incercau sa-si piarda timpul pana le venea randul sa intre la administratie sa semneze contractul, sa plateasca taxa de cazare si regia si apoi sa ajunga in camera in care erau repartizati. Cei din localitatile mai apropiate Capitalei erau mai relaxati si odihniti, in timp ce colegii lor de mai departe erau deja obositi dupa drum. Stivele de bagaje sufocau holul de la intrare si aleile din fata caminului, semn ca a venit vremea cazarii si anul universitar 2005-2006 bate la usa.
“Am avut noroc ca nu au mai venit cativa colegi care aveau media si mai mare ca a mea, desi si eu am terminat anul I cu media generala 9,10, si asa am prins loc in camin. Cum sunt pe pozitia 50, cred ca abia spre seara o sa-mi vina randul sa semnez contractul, sa platesc si sa iau cheia de la camera. Ma oftic insa ca stau la coada”, ne-a spus Camil Cardas, student in anul II la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti, care astepta cu stoicism sa-i vina randul la cazare.
Pentru gasirea unor solutii la cazurile deosebite, precum si pentru a sesiza diverse aspecte nedorite (pile, spaga etc.) pana pe 8 octombrie a.c. la Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a alocat o linie telefonica speciala – 021.315.50.99 la care se va putea suna intre orele 9-16, exclusiv pentru probleme de cazari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă