10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Sinistrati" cu stampila

“Sinistrati” cu stampila

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis a fost sesizat de catre Prefectura cu privire la abuzul descoperit de ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, in localitatea timiseana Foeni, iar pe parcursul saptamanii viitoare se pregateste o ancheta masiva. Echipe ale Inspectoratului Teritorial in Constructii si ale ANL au demarat deja o investigatie, pentru a-i demasca pe cei care s-au gandit sa-si ridice case pe banii pe care Guvernul i-a alocat exclusiv sinistratilor.

Fals in acte publice

Seful Corpului de Control al Prefecturii, Laviniu Bedrosian, a declarat ca Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost sesizat cu o luna in urma de faptul ca la Foeni se intampla lucruri necurate, dar atunci problema era legata de acordarea ajutoarelor sociale pentru sinistrati. Pe lista cu cei care trebuiau sa primeasca ajutor social s-a aflat si liderul PSD din localitate, Emil Calugar, acuzat ca a facut un fals in acte publice pentru a obtine o suma de opt milioane de lei. Desi casele pe care le detine fostul primar si consilier judetean nu au fost afectate de inundatii, potrivit anchetei efectuate de inspectori de la Directia Muncii, colegii sai de partid din Primarie i-au acordat una dintre cele mai mari sume prevazute pentru ajutorarea sinistratilor.

La Foeni, donatiile au disparut

Primaria Foeni este condusa de un membru PSD, Ioan Lajos, si el sinistrat, care, dupa catastrofa ce s-a abatut asupra localitatii, si-a petrecut cea mai mare parte in spital. Scandalurile dintre sinistrati si consilierii locali din Foeni s-au tinut lant, catre sefii administratiei locale din judet venind reclamatii peste reclamatii. Cea mai grava a fost acuzatia cum ca Primaria comunala facea specula cu ajutoarele destinate celor care au ramas fara agoniseala de-o viata. Oamenii s-a plans ca o parte din banii primiti ca donatii au disparut sau au fost deturnati, lucru constatat la fata locului chiar si de seful Corpului de Control al prefectului. Bedrosian a descoperit ca in acte fie s-a inregistrat mai mult decat s-a primit, fie nu s-a inregistrat deloc. “Avem de-a face cu un cerc de interese la nivelul acestei administratii comunale”, a spus Bedrosian. Drept urmare, in luna iulie, peste 100 de localnici au cerut dizolvarea Consiliului Local, format in majoritate din reprezentanti PSD.

Imobile sanatoase pe liste de demolare

Cel mai grav abuz insa, pentru care a si fost sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor, tinde sa se lase cu sanctiuni administrative si chiar penale pentru cei care au trecut pe listele cu imobilele ce trebuie reconstruite (circa 300 in Foeni) 80 de case care nu au fost afectate deloc de apele revarsate. La ultima sa vizita in judet, ministrul delegat Laszlo Borbely a aflat despre aceasta situatie si a luat casele afectate la control pe rand.
Cu toate ca locuintele batranesti sunt intr-o stare destul de buna, expertii au trecut in acte, cu aprobarea primarului comunei Ioan Lajos, propunerea de demolare. “Cei care au facut asa ceva au tupeu si impertinenta”, a declarat revoltat ministrul, referindu-se si la expertii platiti din banii statului si care vor trebui sa dea banii inapoi.
Explicatia primarului Ioan Lajos, cum ca “oamenii au venit cu presiune sa le trec si lor casele la expertize”, l-a lasat rece pe demnitar, care asteapta acum rezultatul anchetelor si aplicarea sanctiunilor.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă