11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Senatorul Ruinelor" isi face mosie la Iasi

“Senatorul Ruinelor” isi face mosie la Iasi

Propulsat in Parlamentul Romaniei de PSD Iasi in anul 2000, senatorul Razvan Theodorescu promitea Iasiului, “Capitala Culturii din Romania”, cum insusi l-a denumit, fonduri enorme pentru refacerea principalelor edificii si monumente emblematice. Dupa ce s-a vazut pe fotoliul de senator si apoi ministru al Culturii si Cultelor, academicianul Theodorescu a uitat toate “barbile” din campania electorala si Iasiul a fost abandonat. Ministrul PSD isi mai amintea de orasul pe care l-a propulsat doar cand venea sa-si incaseze dividendele mosiei de la Ruginoasa.

Baron de IasI cu derogare de la Botosani

Supranumit “Senatorul Ruinelor” si vazut extrem de prost de ieseni, Razvan Theodorescu nu s-a mai inscris in 2004 pe listele de la Iasi, ci la PSD Botosani, de unde si-a mai tras fotoliu de senator pentru inca patru ani. Acum, el si-a reamintit de Iasi, dar tot pentru a-si reface mosia: revendica aproape 20 de hectare in cea mai ravnita zona rezidentiala a orasului, Barnova, unde si-au ridicat palatele toti colegii de partid.
Dupa ce si-a asigurat 50 de hectare la Ruginoasa langa palatul lui Alexandru Ioan Cuza in 2001, pe vremea cand era ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu “pohteste” acum si la o mosioara de 20 de hectare in zona rezidentiala Barnova, de la iesirea din Iasi, solicitand o bucata din preventoriul pentru boli pulmonare si psihice, unde este cel mai curat si ozonat aer din Romania. Primarul comunei, Constantin Zamfirache, sustine ca retrocedarea in fizic este imposibila. “Avem o hotarare de guvern prin care sanatoriul este trecut ca domeniu public de interes national. Normal ar fi sa se acorde despagubiri, si atat. Sunt 300 de bolnavi acolo. Ce facem cu ei? Unde-i ducem?”, a intrebat acesta. Numai ca senatorul PSD Razvan Theodorescu nici nu vrea sa auda de despagubiri.
In prezent intervine direct la Ministerul Finantelor, sfidand autoritatile locale. Terenul de acolo se vinde ca painea calda, pretul este de peste 25 de euro metrul patrat si creste zilnic. “Langa sanatoriul mare, construit imediat dupa primul razboi mondial, bunicul meu, medicul Corneliu Gancevici, a mai construit altul, asa-numitul "sanatoriu mic". A mai avut si diverse proprietati in zona, inclusiv niste teren la Poiana cu Cetate. In cladirile pe care le-am revendicat se gasesc doar niste servicii administrative. Nu am nici o treaba cu sanatoriul propriu-zis, nici cu bolnavii. Oricum, eu discut acum cu Ministerul Finantelor, care este proprietarul cladirii, nu cu Primaria Barnova”, a declarat senatorul PSD Razvan Theodorescu. Cum a avut grija de Iasi, de care-si aminteste doar cand este vorba de mosii, faptele fostului ministru al Culturii sunt graitoare…

Monumente ale culturii – moloz de un deceniu

Cladiri culturale de o imensa valoare patrimoniala zac in moloz, dupa ce lucrarile de renovare au inceput cu multi ani in urma si zeci de vile s-au ridicat din fondurile deturnate prin firmele de constructie. La Filarmonica din Iasi, lucrarile de renovare au demarat din 1991, si acum este numai schele, iar la Muzeul Unirii se lucreaza cu intreruperi de opt ani de zile… Aflat in reconstructie din 1997, Muzeul Unirii din Iasi trebuia sa-si deschida portile vizitatorilor cu multa vreme in urma. Ultimul termen a fost dat in 2003, pe 26 mai, chiar de catre ministrul Razvan Theodorescu, in una din rarele sale vizite la Iasi, cand se grabea sa ajunga la mosia sa de la Ruginoasa. Atunci el promitea ca muzeul va fi gata in 2004, pe 24 ianuarie. Cum banii au intarziat sa apara, lucrarile au stagnat.
Daca mai adaugam si starea jalnica in care se gaseste Palatul Culturii, simbolul Iasiului care sta sa se naruie, avem un tablou sumbru in care se zbate cultura ieseana, pastorita de un fost ministru al Culturii propulsat de Iasi…

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă