14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Nu este necesar sa-mi cer scuze victimelor comunismului"

“Nu este necesar sa-mi cer scuze victimelor comunismului”

Traian Basescu nu se arata deosebit de preocupat de legea lustratiei si nici de condamnarea regimului comunist. Intr-un interviu acordat BBC, seful statului considera ca procesul comunismului este aproape imposibil de realizat deoarece pentru condamnarea comunismului este nevoie de “documentatie”: “Trebuie argumentat stiintific, pregatita documentatia, pentru ca altfel suntem in zona declaratiilor politice fara eficienta”. Mai mult, Basescu explica ca e nevoie de o procedura foarte complicata, de infiintare a unei comisii, dupa modelul celei care a dus la condamnarea Holocaustului. Dar aceasta nu se justifica pentru ca presedintele se arata oricum retinut in a cere public scuze pentru atrocitatile comunismului. Basescu spune de altfel ca este prea tarziu si pentru lustratie, si pentru procesul comunismului. “Este putin intarziat actul politic”, a spus Basescu, adaugand ca legea lustratiei poate fi aplicata doar daca regimul comunist este declarat regim criminal. Dar nici acest lucru nu poate fi facut, desi, recunoaste presedintele, i-a fost cerut de catre reprezentantii victimelor totalitarismului, nominalizat fiind in acest sens Ticu Dumitrescu. “Eu am avut o discutie cu domnul Ticu Dumitrescu, in care imi cerea cu energie sa cer scuze victimelor comunismului. Sigur, poti sa-ti faci o pagina si te duci in Parlament si sa faci un astfel de gest politic, dar pentru ca gestul sa aiba consistenta, el trebuie argumentat stiintific”, a explicat seful statului. Acesta a mai spus ca “fiecare dintre noi stie ca aveam doua ore de televiziune, oricare dintre noi stie ca erau prost hraniti copiii, oamenii, in general. Dar acestea toate trebuie sa iasa din zona de ce am simtit fiecare pe pielea noastra, trebuie asezate intr-un document stiintific, facut de oameni recunoscuti, si abia atunci dobandesc si greutatea pe care se poate sprijini un gest politic de scuze ale statului roman pentru cei care au fost victimele comunismului.”

Reactiile societatii civile si ale politicienilor

Cornelia Doru:
“Despre ce se face presedintele Traian Basescu ca nu intelege? Ca nimeni nu vorbeste de gloria celor care au mancat salam cu soia sau au stat in frig si fara apa calda, ci de tragedia celor care au fost asasinati, deportati, torturati, intemnitati si talhariti de un regim criminal notoriu. Chiar nu se vede diferenta? Comisia de cercetare ar face bine sa produca un argument convingator: cateva mormane de cadavre.”

Gheorghe Boldur Latescu:
“Eu chiar acum zece zile, dupa interviul din “Romania libera”, i-am trimis volumul IV al “Genocidului comunist” si o scrisoare in care i-am spus ca sunt dovezi ale genocidului comunist si le gaseste la paginile cutare si cutare. Eu i-am furnizat dovezi. Daca doreste, se face sau nu se face. Niciodata o lege a lustratiei nu este intarziata pentru ca impiedica niste oameni care au responsabilitati in fata poporului sa mai acceada in functii. Mi se pare esential ca dansul sa recunoasca caracterul nociv al regimului comunist, lucru pe care l-a facut Bush la 9 mai. Eu i-am trimis dovezi si sunt multe organizatii ale societatii civile care au facut-o. Dansul sau nu a luat act de materialele mele, sau este un mod de a raspunde in care arata ca nu tine cont de aceste documente.”

Adrian Cioroianu:
“O lege a lustratiei nu e deloc tarzie cand e vorba despre un principiu. Nu am nimic cu comunistii. In '89 erau patru milioane de comunisti, dar sistemul se baza pe activisti.”

Cozmin Gusa:
“Pana astazi nici macar Ion Iliescu nu s-a exprimat atat de net impotriva a doua proiecte care preocupa cel putin reprezentantii de frunte ai societatii civile din Romania si care au afectat viata cetatenilor de rand, respectiv procesul comunismului si lustratia. Actualul presedinte trebuie sa inteleaga ca nu este presedinte pentru el insusi, ci este presedinte pentru a indeplini aspiratiile pozitive ale societatii romanesti pe care trebuie sa le potenteze, nu sa le blocheze.”

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă