15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial"Mareea verde" ameninta litoralul

“Mareea verde” ameninta litoralul

In nord-vestul Marii Negre exista, acum 30 de ani, “Campia lui Zernov”, un ecosistem unic si foarte productiv, mare cat Belgia si Olanda la un loc. Degradarea lui a inceput in anii '80, din cauza poluarii. Majorarea productiei agricole, denumita aproape ironic “Revolutia Verde”, a insemnat folosirea unor cantitati din ce in ce mai mari de ingrasaminte si pesticide pentru a creste recolta. Numai Dunarea varsa anual 60.000 de tone de fosfor, de patru ori mai mult decat ajunge in Marea Baltica, dublu fata de cantitatea transportata pe Rin, la care se adauga si deseurile industriale si menajere. Cantitati uriase de azot, fosfor si filoplancton au sufocat “Campia lui Zernov”, iar pajistea de alge rosii a inceput sa moara.
Lipsite de oxigen, toate organismele marine din zona au fost asfixiate. Din cauza fenomenului, numit stiintific eutrofizare, expertii sustin ca, numai intre anii 1973 si 1990, au pierit peste 60 de milioane de tone de animale marine, printre care 5 milioane tone de peste. In bani, pierderile se cifreaza la doua miliarde de dolari. Turistii isi mai aduc aminte ca, anii trecuti, plaja Modern din Constanta era plina de peste mort, din specii care traiesc la fundul apei, cum sunt guvidele si limba de mare.

In adancuri, marea miroase a oua stricate

Marea Neagra este separata aproape in intregime de Oceanul Planetar. Singurul canal de comunicare este cu Marea Mediterana, prin Stramtoarea Bosfor. Debitul actual al curentului din Bosfor are nevoie de 1.000 de ani pentru a inlocui toata apa Marii Negre. Mai mult, la o adancime de sub 100 de metri, exista cantitati imense de hidrogen sulfurat, un gaz toxic solubil, otravitor, cu miros de oua stricate, ceea ce face din Marea Neagra cel mai mare acvatoriu fara oxigen din lume. In consecinta, 87% din volumul acesteia este lipsit de viata. La toate aceste probleme naturale, aparitia eutrofiziei, cauzata de poluare, creeaza un tablou sumbru.
Infloririle de alge verzi se produc de mai multe ori pe an, iar 12 dintre ele au atins cele mai mari densitati cunoscute pana in prezent pe litoral. Densitatea lor a crescut de la 20 milioane de celule/litru la peste 100 milioane. In functie de specie, algele verzi pot inflori pe tot parcursul anului. Cele mai deranjante sunt cele care au perioada maxima de densitate chiar in timpul sezonului estival. Eutrofizarea produce moartea organismelor marine, care ajung pe malul marii. Algele, scoicile, pestii morti si insectele sunt un pericol pentru sanatatea oamenilor.

Ecosistemul e de vina

Pe langa fenomenul de inflorire algala, turistii se mai confrunta cu un fenomen mult mai direct: algele care apar la tarm in fiecare sezon. Razvan Popescu-Mirceni, directorul Oceanic Club Constanta, spune insa ca acestea apar in zonele populate de plaja, unde avem de-a face cu o disparitie masiva a populatiei de crustacee, animale microscopice care traiesc intre particulele de nisip, se hranesc cu aceste alge, dar sunt omorate de presiunea pasilor. Acolo unde omul nu a intervenit, in zone precum Grindul Chituc, fenomenul nu mai apare. “Nu este un fenomen care trebuie sa ne ingrijoreze. Algele acestea nu aduc nici un fel de prejudiciu ecosistemului, singura problema este ca miros urat”, spune Razvan Mirceni, care adauga ca fac parte dintr-un ciclu normal de dezvoltare. Nu exista o solutie pentru disparitia lor, dar acest fenomen se regaseste pe toate plajele populate din lume.

Cruciada zilnica

In fiecare an, in fiecare zi de sezon, echipe specializate ale Directiei Apelor Dobrogea-Litoral actioneaza pentru curatenia plajelor. In 2003, muncitorii DADL lucrau nonstop, cu 40 de utilaje de recoltare, incarcare si transport, pentru a impiedica depunerea covorului de alge marine. A fost anul maxim de inflorire algala, potrivit purtatorului de cuvant al DADL, Paula Anghel, care spune ca atunci s-au strans, in total, 16.200 metri cubi de alge, din cauza unei adevarate “explozii” a fenomenului. In 2004, cantitatea s-a redus la numai 8.899 mc, iar in acest an, pana la mijlocul lunii iunie, s-au strans 1.712 mc. In prezent, directia actioneaza nonstop cu 15 utilaje si cu cateva zeci de muncitori, care efectueaza igienizarea manuala. Cele mai afectate zone sunt Pescarie-Parc din Mamaia, statiunile Venus si Olimp, Capul Turcului din Eforie Sud, precum si unele portiuni din Eforie Nord. Si ieri, echipele DADL au descoperit cordoane de alge verzi in Navodari, Mamaia, Eforie si Constanta. In aceasta perioada se strang in medie, intr-o singura zi, 70 de metri cubi de alge, pe langa zeci de metri cubi de deseuri si scoici, care ajung la gropile de gunoi. Razboiul impotriva “mareei verzi” se duce zi si noapte, fara intrerupere.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă