4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Bobocii" si saracii se calca in picioare pentru un loc fara spaga

“Bobocii” si saracii se calca in picioare pentru un loc fara spaga

Dupa mai bine de o saptamana de cazari “pe sub mana”, la Iasi vor demara si cazarile oficiale, insotite de o imbulzeala de nedescris si o organizare extrem de precara. “Bobocii” si studentii saraci au luat cu asalt Iasiul, intr-un vacarm groaznic, calcandu-se in picioare pentru un loc in camin. Universitatile “Al.I.Cuza.” si “Gh. Asachi” au respins in ultimele zile peste 10.000 de cereri de cazare, gazduind doar 13.000 din cei 23.000 de studenti care au solicitat un loc in camin.

Caminele, ca dupa razboi

Batalia pentru un loc de cazare este cat se poate de descurajanta, mai ales ca starea caminelor pentru care se lupta miile de studenti este execrabila. Grupuri sanitare insalubre, dusuri fara robineti, paturi inca neamenajate si multe becuri lipsa – acestea sunt, pe scurt, cateva dintre problemele pe care le-am descoperit intr-un raid prin caminele care isi deschid usile maine. Administratorii sustin ca toate camerele sunt pregatite deja pentru studentii cu drept de cazare, insa realitatea din teren este cu totul alta. Angajatii Universitatii “Al. I. Cuza” lucrau de zor, la caminul C10 din Codrescu, la descongestionarea zonei de scheletele paturilor evacuate din camere. Suporturile paturilor noi zaceau inca la intrarea laterala a caminului; asteptau sa fie montate. In caminul alaturat, C13, situatia era dezastruoasa la grupurile sanitare. Acestea aratau de parca ar fi fost folosite, fara intrerupere, de un intreg palier de studenti prezenti in camere. Mizeria, dar mai ales mirosul erau de nesuportat, apa din instalatii curgea, iar dusurile parca erau de decor, nicidecum de folosit.
In caminul C4 din campusul Targusor Copou, toaletele aratau ceva mai bine, insa nici aici situatia nu era impecabila. Mai lipseau becuri, de asemenea panzele de paianjen atarnau pe pereti, iar camerele nu erau inca dotate cu cazarmament. Cu toate acestea, administratorul sustine ca, fata de alti ani, situatia este mult mai buna. “Mai avem de pus cateva becuri, de aranjat dusurile, de finisat o lucrare din toaleta, insa stam bine. Vom termina la timp. Fata de alti ani, situatia este mai buna”, a declarat Valeria Ioan, administrator al caminului C4 din Targusor Copou.

Tarifele de cazare, apropiate de cele ale apartamentelor inchiriate

Cazarile in acest an stau sub semnul nemultumirilor studentilor, conflictul existent fiind generat de marirea tarifelor de cazare cu 30%. Cresteri nefundamentate, fara consultarea studentilor, chiar mergand pana la ignorarea acestora, si un trai mai bun pentru angajatii din administratie pe spatele tinerilor – acestea sunt doar cateva dintre acuzele aduse de reprezentantii tuturor organizatiilor studentesti din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”. “Propunerile de marire a tarifelor nu s-au efectuat pe o fundamentare clara, coerenta si explicativa. Mai mult, bazele legale nu sunt respectate. Mai precis, conform reglementarilor Ministerului Educatiei, in cazul in care gradul de confort creste, contributia studentilor poate depasi pragul mediu maximal numai cu acordul organizatiilor studentesti din universitate. Nu a fost invitata nici o organizatie pentru a-si exprima acordul. Mai mult, la solicitarea unei baze legale care permite acoperirea eventualelor debite la tariful de cazare din fondul de garantie camine, studentii au primit un refuz categoric”, a declarat Violeta Ciobanu, reprezentantul studentilor in Biroul-Senat al universitatii.
Un student cazat in camin consuma pe luna utilitati in valoare de maximum 450.000 de lei. Pe langa acesti bani, el mai da Universitatii “Al. I. Cuza” inca pe atat. Conform tarifelor aprobate, studentii care vor locui in campusul “Titu Maiorescu” vor avea de platit suma de 920.000 de lei vechi lunar (in conditiile in care, in anul universitar trecut, plateau 720.000 de lei – n.r.), cei din complexul “Codrescu” – 850.000 de lei, iar in Targusor Copou, tariful de cazare urca pana la 850.000 lei. Studentii care vor locui in C15 si caminul Grupului Scolar Transport Cai Ferate din complexul Socola vor scoate din buzunar 780.000 de lei. Un loc intr-o camera de doua persoane in caminul nr. 1 din Targusor va costa aproape doua milioane de lei.

Ai medie mare sau spaga de 200 de euro, esti boier

Cu toate ca tarifele din camine sunt sensibil asemanatoare cu cele de la gazda, inghesuiala in campusuri este de nedescris, iar spaga merge de minune. “Spagarii stau in Iasi de o saptamana. Noi ne inghesuim acum pe niste locuri mizerabile, stam cate cinci in camere de doi. Este o nenorocire ce se intampla aici”, se plangea ieri un “boboc” de la Facultatea de Filosofie a Universitatii “Al. I. Cuza”. In fata centrelor de cazare incepeau sa se formeze cozi de sute de persoane, iar noaptea studentii dorm sub cerul liber, in sacii de dormit. “Este foarte dificil sa schimbi mentalitatea oamenilor: desi unele facultati fac programari pe ani de studiu, acestea nu se respecta. In jur de 45% din studenti vin in prima zi sa se cazeze, iar aglomeratia se creeaza pentru ca cei mai multi din anul I vin cu parinti sau rude”, a declarat Bogdan Eduard Plescan, directorul general administrativ de la Universitatea “Al. I. Cuza”. Desi in acest an numarul studentilor care au solicitat un loc in camin depaseste 17.000, Universitatea “Al. I. Cuza” a mai pierdut un camin, cel de la Liceul de Industrie Usoara, unitatea de invatamant ieseana lasand peste 10.000 de studenti in mainile speculantilor cu apartamente de inchiriat. “Am primit peste 17.000 de cereri de cazare, iar universitatea nu poate oferi decat 6.350 de locuri. Cazarile incep marti si vor tine pana pe data de 30 septembrie. Acestea se fac in functie de media cu care studentul a terminat anul universitar anterior, iar pentru cei din anul I e repartizat un numar fix de locuri”, a declarat Eduard Plescan. O alta varianta, destul de convenabila, care contracareaza chiria medie de peste 150 de euro lunar, practicata de proprietarii de apartamente libere din Iasi, este aceea a spagii pentru un loc in camin. Daca la mijlocul saptamanii trecute nivelul spagii ajunsese si la 450 de euro pentru un loc la caminele-garsoniera, acum un loc amarat intr-o camera in care zac inghesuiti cinci studenti ajunge si la 200 de euro. “Am aflat ca acum se practica inclusiv anuntul la ziar. Toti cei care vor fi depistati vor fi exmatriculati: atat cei care vand, cat si cei care cumpara”, afirma Bogdan-Eduard Plescan.
Pana acum, nici un astfel de troc nu a fost descoperit, desi in Centrul Universitar Iasi s-au vehiculat sume de sute de mii de euro in spagi date si primite.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă