8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei„Fake news – un pericol la adresa democrației”: Posturile TV care dezinformează...

„Fake news – un pericol la adresa democrației”: Posturile TV care dezinformează pot fi închise

Mai multe țări europene, printre care Franța, Danemarca și cele trei state baltice, au adoptat măsuri legislative care să contracareze agresiunile tip fake news.

Aceste decizii au fost necesare după ce asupra statelor membre UE s-au intensificat atacurile tip fake news. Specialiștii au remarcat că aceste agresiuni, considerate o formă a “războiului hibrid”, pornesc de obicei de pe teritoriul Rusiei și s-au înmulțit după ce UE a decis sancțiuni economice asupra regimului Putin, ca urmare a faptului că Rusia a ocupat ilegal Crimeea.

Aceste precizări s-au făcut în cadrul conferinței intitulate „Fake news – un pericol la adresa democrației”, care a fost organizată, la București, de Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților în colaborare cu Forumul Europolis.

De exemplu, din toamna anului 2018, „în Franța există o lege care permite să fie suspendată activitatea unui site sau a unui post de televiziune care propagă știri false. Dar această lege se poate aplica doar în perioade electorale“, a explicat, în cadrul conferinței de la București, Horia Blidar, coordonatorul Forumului Europolis.

Printre participanții la conferință s-au numărat prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, conf. univ. dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism a Universității București, deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, deputata Oana Florea, membră a Comisiei parlamentare SRI, precum și europarlamentarul Ramona Mănescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă