Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

„Fake news – un pericol la adresa democrației”: Posturile TV care dezinformează pot fi închise

Unele state din Europa au început să adopte legi speciale care permit sancționarea instituțiilor media care difuzează știri false, adică așa – numitele fake news.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.06.2019 - 18:01

Mai multe țări europene, printre care Franța, Danemarca și cele trei state baltice, au adoptat măsuri legislative care să contracareze agresiunile tip fake news.

Aceste decizii au fost necesare după ce asupra statelor membre UE s-au intensificat atacurile tip fake news. Specialiștii au remarcat că aceste agresiuni, considerate o formă a “războiului hibrid”, pornesc de obicei de pe teritoriul Rusiei și s-au înmulțit după ce UE a decis sancțiuni economice asupra regimului Putin, ca urmare a faptului că Rusia a ocupat ilegal Crimeea.

Aceste precizări s-au făcut în cadrul conferinței intitulate „Fake news – un pericol la adresa democrației”, care a fost organizată, la București, de Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților în colaborare cu Forumul Europolis.

De exemplu, din toamna anului 2018, „în Franța există o lege care permite să fie suspendată activitatea unui site sau a unui post de televiziune care propagă știri false. Dar această lege se poate aplica doar în perioade electorale“, a explicat, în cadrul conferinței de la București, Horia Blidar, coordonatorul Forumului Europolis.

Printre participanții la conferință s-au numărat prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, conf. univ. dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism a Universității București, deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, deputata Oana Florea, membră a Comisiei parlamentare SRI, precum și europarlamentarul Ramona Mănescu.

Comentarii

loading...