6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFacebook va crea o hartă a densităţii umane la nivel global

Facebook va crea o hartă a densităţii umane la nivel global

Facebook a anunţat că a creat o hartă a densităţii populaţiei pentru majoritatea continentului african şi că va face acelaşi lucru în timp pentru toate regiunile locuite ale planetei.

Compania americană continuă astfel un proiect care a debutat în 2016, când Facebook a realizat acelaşi lucru pentru 22 de ţări prin intermediul iniţiativei internet.org.

Facebook explică pe blogul companiei că, deşi există imagini de mare rezoluţie luate din satelit, crearea unor astfel de hărţi este în continuare o sarcină dificilă pentru oameni, care trebuie să parcurgă fiecare regiune şi fiecare casă pentru a verifica datele din cele mai recente recensăminte.

În schimb, AI-ul se dovedeşte foarte eficient în acest caz şi poate automatiza o mare parte a întregului proces.

Facebook a folosit proiectul Open Street Map pentru antrenarea AI-ului. Acesta a folosit zona inteligenţei artificiale numită “computer vision” pentru a recunoaşte clădirile în imaginile filmate din satelit şi pentru a elimina zonele nelocuite.

În procesul de creare a hărţii pentru Africa, AI-ul a procesat 11,5 miliarde de imagini cu o rezoluţie de 64 x 64 pixeli. Rezultatele AI-ului au fost verificate apoi de către cercetătorii de la CIESIN (Center for International Earth Science Information Network).

Facebook va face publice hărţile pe care le va crea şi spune că acestea vor fi utile în situaţii de urgenţă precum dezastrele ecologice sau vaccinarea populaţiei în cazul epidemiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă