22.1 C
București
duminică, 24 martie 2024
AcasăȘtirile zileiExclusiv: Foto Interviu cu academicianul prof. Dr. Dorin Sarafoleanu, medic specialist ORL

Exclusiv: Foto Interviu cu academicianul prof. Dr. Dorin Sarafoleanu, medic specialist ORL

RL: Ce efecte au undele electromagnetice asupra sănătății? Energia este viață sau viața este energie. Cum o definim?

– Toate structurile corpului omenesc de la celulă, țesuturi și organe emană curenți bioelectrici.

RL: Putem să-i reglăm?

– În condiții de mediu și viață normale acești curenți bioelectrici seechilibrează între ei prin intermediul nervilor organismului realizând funcționarea normală a organismului omenesc – Homeostazia.

RL: Cum relaționăm cu mediul? Dacă lucrăm într-un spațiu cu deficit energetic?

– Interferența curenților bioelectrici normali ai organismului cu câmpuri electromagneticedin afara organismului, din mediul înconjurător, perturbă homeostazia provocând dezechilibre. Dezechilibrele sunt sau pot fi numeroase și variate, în funcție de sensibilitatea fiecărui organ sau sistem din corpul uman.

RL: Care din organele noastre au mai multă nevoie de energie?

– În ordinea sensibilității: creierul este în prim planul nevoilor energetice, fiind urmat de aparatul acustico-vestibular, metabolismul general, sistemul imunitar, vederea etc.

Poluarea și stresul

RL: Care sunt marii consumatori energetici?

– Stresul și carențele de vitamine și minerale.

RL: Se tot discută despre poluare. Ce e real și ce e mit?

-Poluarea electro-magnetică se face prin aşa numiţii curenţi vagabonzi. Aceştia se manifestă în jurul liniilor de înaltă tensiune, în jurul reţelelor electrice, antenelor, stâlpilor electrici, a staţiilor de emisie, a jocurilor electrice sau electronice, a telefoanelor mobile, tabletelor, căştilor, becurilor cu halogen, pernelor electrice, cuptoarelor cu microunde, aspiratoarelor, etc. Toate acestea emit un câmp electromagnetic care poate ajunge până la valori mari ( în jur de 600 miligauss ).

RL: La ce distanță obiectele din casă emit câmpuri electro-magnetice?

-Efectul electro-magnetic al aparatelor electrice mici gospodărești se manifestă pe o distanță de până la 60 cm în jurul aparatelor, în rest nu există probleme.

RL:  Există date științifice legate de influența câmpurilor electromagnetice asupra organelor noastre?

-Cercetările medicale întreprinse au dovedit că în funcție de natura aparatului electric, distanță faţă de el, durata expunerii şi sensibilitatea individuală a organismului, sistemele şi organele corpului uman sunt afectate.

RL: Aveţi cazuri concrete?
-Din punct de vedere istoric, aceste observații au fost inițiate pornind de la cazul unui sugar care s-a îmbolnăvit de leucemie deoarece timp de mai multe luni a fost expus involuntar la un câmp magnetic de 3 (trei ) miligauss.

RL: Cât de periculoase sunt telefoanele mobile?

RL: Telefoanele mobile sunt periculoase dacă sunt ținute mult timp la ureche?

-Un experiment făcut pe embrioni, supuşi influenţei unui câmp electro-magnetic al unui telefon mobil de la o distanţă de 5-6 cm, timp de mai mult timp, a constatat că în 70% dintre aceştia au dus la decesul lor. Curenţii bioelectrici nu se văd, nu se simt şi din acest motiv efectele lor nu sunt percepute imediat. În schimb, după o expunere mai îndelungată, pot da o serie de simptome anodine, nespecifice ca: oboseala nejustificată, migrene, tinitus, tulburări de atenţie şi de concentrare, ameţeli, insomnia, prurit cutanat, dureri articulare sau/şi musculare.

RL: În caz că sunt ţinute la distanţă?

– Dacă ne separăm la timp de zona în care se manifestă acţiunea câmpurilor electromagnetice, unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus vor dispărea spontan. Continuând însă să rămânem în zona cu electromagnetism, aceste simptome se vor permanentiza. În timp se vor complica cu tulburări cardio-vasculare, scăderea auzului, cancer al creierului, diabet, cancer de piele şi altele.

RL: Există ceva şi mai periculos?

– Curenţii vagabonzi din jurul reţelelor electrice de mare tensiune sunt şi mai periculoşi – observaţii ştiinţifice făcute în Franţa au remarcat că vacile care păşteau în jurul stâlpilor de înaltă tensiune, un sezon întreg, slăbeau, refuzau mâncarea, dădeau semnificativ mai puţin lapte şi au făcut în mod inexplicabil avorturi spontane şi diferite boli, inclusiv cancere de piele. Analiza laptelui obţinut de la aceste vaci a demonstrat o compoziţie schimbată, improprie pentru consum.

Dacă dispar albinele dispare şi civilizaţia umană.

RL: Este celebru, protestul apicultorilor francezi împotriva relelor de retransmisie a undelor electoramgnetice. Ei susţineau că albinele sunt stresate şi că mor. De fapt, Einstein, parcă zicea, că după dispariţia albinelor civilizaţia umană nu va mai supravieţui prea mult.

– Observaţiile făcute pe oamenii care trăiesc în vecinătatea reţelelor de înaltă tensiune, mai ales la capetele de linie, comparativ cu cei din alte zone, demonstrează că aceştia sunt mai predispuşi la diabet, artrită, căderi de imunitate, tinitus, hipoacuzii, tulburări cardio-vasculare, cancere de piele, stres nejustificat.

RL: În vestul continentului european, casele construite în aceste zone, rămân nevândute, iar cele mai vechi sunt părăsite. Oamenii ştiu de ce.Cum ne putem feri de “lupul” nevăzut?

– Aş recomanda câteva reguli elementare cu privire la modul de folosire a aparatelor electronice domestice de uz curent: televizor – distanţa dintre ecran şi privitor să fie de minim 2,5 – 3 m; laptop – minim 60 cm; tableta – 40 – 50 cm; telefoanele mobile – cu protecţie sau ‘’ hands free’’, durata de folosire să fie cât mai mică ( maximum 2 ore pe zi ), iar copii sub 5 ani ar trebui să le evite.

RL: Dar tot ce avem în jurul nostru e energie. În terapia ayurveda, medicii recomandă un sfert de oră de privit cerul sau arborii verzi.

– Orice energie naturală e folositoare. În locuinţe, câmpul electro-magnetic produs de obiectele de uz casnic rămâne prezent şi activ. Construcţiile moderne, prin calitatea materialelor, pereţilor şi a învelişurilor cablurilor încearcă să atenueze amploarea şi influenţa câmpului electro-magnetic domestic.

RL:  Laureatul premiului Nobel, cercetătorul O. Beeker ne spune că ,,nu are nicio îndoială că la ora actuală cel mai poluat element al mediului este proliferarea câmpurilor electro-magnetice”.

– Mecanismele prin care aceste câmpuri electro-magnetice acţionează asupra organismului şi a diferitelor sale structuri sunt în curs de observaţie şi cercetare. Rezultatele preliminare din diferitele clinici Belgia, Israel, America, Franţa au demonstrat că se produc cancere de piele, cerebrale, de glande salivare, leucemii, dificultăţi ale fătului în viaţa uterină, modificări acustico-vestibulare, stres etc.

RL: Dar în domeniul dumneavoastră, al ORL-ul?

– La nivelul aparatului acustico-vestibular ( auz şi echilibru ) electro-magnetismul perturbă mecanismele de acţiune ale potenţialelor electro acustice fiziologice. Mecanismul electro-acustic normal are rolul de a transforma energia sonoră în influx nervos, pe care transmiţându-l creierului devine percepţie auditivă.

RL : Mi-aţi povestit odată la cabinet despre tinerii de bani gata care şi-au pierdut auzul datorită decibelilor daţi la maxim în căşti, iar părinții erau disperați că nu se mai poate face nimic.

– Vedeți, dumneavoastră, nervul auditiv este supus unui stres. Dacă expunerea sonoră e combinată şi cu droguri sau alcool, în 3-4 ore se poate distruge. Şi nu mai e nimic de făcut.
– De aceea, probabil, marile concerte nu durează mai mult de trei ore.

RL: Aveţi ceva exemple de normalitate acustică?

– Senzația sonoră este reprezentată convențional în funcție de distanta în decibeli. Iată câteva exemple:
–      50 dB – produc o senzație sonoră moderată și este un sunet de fond propice unei munci de birou;
–      60 dB – este un sunet  jenant pentru o muncă intelectuală dar suficient pentru vocea vorbită la o distanță de un metru față de interlocutor;
–      70 dB – reprezintă zgomotul străzii în orașele civilizate cu norme de poluare sonoră bine stabilite și respectate. Vedeți de ce în vest, claxonatul nu există?;
–      80 dB – este zgomotul unei gări sau a unei săli  de aeroport;
–      90 dB – este pragul lezional pentru auz. Este zgomotul dintr-un atelier mecanic suportat 8 ore pe zi. Produce hipoacuzie;
–      100 – 120 dB – este zgomotul produs de ciocanele pneumatice;
–      130 – 140 dB – este zgomotul produs de un avion cu reacție la decolare;
–      140 – 180 dB – produce trauma sonoră cu surditate bruscă, de obicei ireversibilă;
Peste 180 dB – ( zgomotul unor arme ) se produc rupturi ale timpanului cu dislocarea lanțului osicular al urechii mijlocii ( casa timpanului );
Iată așadar pe scurt o parte din factorii poluanți moderni care ne îmbolnăvesc insidios și perfid.
Tratamentele sunt puține și de cele mai multe ori paleative. Singura măsură eficace rămâne prevenția. Din păcate nu o pot face medicii.
În acest domeniu PREVENŢIA devine obligatoriu o măsura politico-administrativă.


Folosirea căștilor – între salvare și distrugere

RL:   Cât ajută căștile?

Ele aduc multe beneficii, de la folosirea fără mâini a telefonului mobil, la ascultat muzica, până la comunicări discrete. Dincolo de beneficii, căștile produc, dacă sunt utilizate în exces, fără pauze și la intensități ridicate, o serie de efecte nocive asupra aparatului auditiv, așa cum am mai spus.

RL:  Recomandați ceva insistent?

– Căutarea unui nivel redus de decibeli. Subliniez faptul că, dacă la nivelul celulelor  ciliate din cohlee au apărut fenomene distructive, acestea sunt ireversibile, nu mai pot fi reparate.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Zeci de locatari, evacuați de urgență din cauza unui incendiu dintr-un bloc din Pantelimon. Cinci persoane au ajuns la spital

Clipe de groază pentru zeci de locatari ai unui bloc situat pe șoseaua Pantelimon din Capitală. Un incendiu a izbucnit la etajul 6 al...

Papa Francisc a renunţat la predica din Duminica Floriilor

Papa Francisc a sărit în ultimul moment peste citirea omiliei sale în timpul slujbei din Duminica Floriilor la care asistau zeci de mii de...

În prag de alegeri, politicienii se înghesuie la sfințirea capelei de la Parlament. Patriarhul Daniel devine agent electoral pentru Ciucă și Ciolacu

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române este așteptat să sfințească noua capelă din incinta Palatului Parlamentului, în cadrul unei ceremonii la care și-au anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă