8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Jandarmeriei Române: demonstrații pentru public în parcul Herăstrău

Ziua Jandarmeriei Române: demonstrații pentru public în parcul Herăstrău

Jandarmeria Română împlinește duminică 166 de ani de existență.

Cu această ocazie, jandarmii vor realiza, în parcul Herăstrău din Capitală, mai multe exerciții demonstrative pentru public. Cei interesați vor putea vedea caii și câinii de serviciu ai Jandarmeriei, precum și autospecialele folosite în misiuni.

 

"Haideți să sărbătorim împreună Ziua Jandarmeriei Române! (…) Aveți ocazia să îi cunoașteți pe jandarmii călare și pe partenerii lor, să vă familiarizați cu tehnica folosită în misiunile operative și să vedeți demonstrațiile organizate de colegii noștri de la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia", precizează Ministerul Afacerilor Interne, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit MAI, festivitatea se va încheia cu un concert al Muzicii Reprezentative a Jandarmeriei Române.

Ziua Jandarmeriei Române este marcată anual în data de 3 aprilie, Aşa cum este consemnat în istorie, la 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare a jandarmeriei. Conform unui material documentar realizat de Agerpres, este vorba despre "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi", pe care a comunicat-o Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor.

Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte șase ținuturi (județe), la fiecare ținut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei, în total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1.433 de jandarmi călări și pedeștri.

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obștesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat Divanului, printr-un Opis, să ia în discuție proiectul pentru reformarea 'Corpului Slujitorilor'. Divanul Obștesc a votat această legiuire la 12 martie. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naștere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuțiile, principiile de organizare și funcționare, constituind fundamentul teoriei și practicii de-a lungul existenței sale.

 

 

Cele mai citite

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă