Zeci de curse aeriene, anulate în România din cauza erupţiei vulcanice

Zeci de curse aeriene au fost anulate de pe aeroporturile de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, potrivit Mediafax. ...

Share

Rl online 0 comentarii

16.04.2010 - 10:05

Zeci de curse aeriene au fost anulate de pe aeroporturile de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, potrivit Mediafax.

Aeroportul "Henri Coandă" a anulat 59 de curse

Aeroportul Otopeni a anulat, până vineri după-amiază, 59 de zboruri, iar Aeroportul Băneasa are nouă curse anulate, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda care a generat un nor uriaş de praf şi cenuşă.

Potrivit Aeroportului "Henri Coandă" Otopeni, companiile aeriene care au anunţat, până vineri, la ora 16.00, anulări de curse aeriene sunt Tarom - înspre şi dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt şi Riga, Air France - înspre şi dinspre Paris, British Airways - înspre şi dinspre Londra, Lufthansa - înspre şi dinspre Frankfurt, Dusseldorf şi Munchen, Finnair - înspre şi dinspre Helsinki, KLM - înspre şi dinspre Amsterdam, LOT - înspre şi dinspre Varşovia, CSA - înspre şi dinspre Praga, Austrian Airlines - înspre şi dinspre Viena şi Malev - înspre şi dinspre Budapesta.

Pe Aeroportul "Aurel Vlaicu" Băneasa au anunţat curse anulate companiile Blue Air - înspre Londra şi Dublin, înspre şi dinspre Paris, Wizz Air - înspre şi dinspre Londra şi dinspre Dortmund şi compania German Wings - înspre şi dinspre Stuttgart.

Spaţiul aerian din nord-vestul României va fi închis sâmbătă, începând cu ora 03.00, astfel încât nu vor fi funcţionale aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Satu Mare.

"Avem o celulă de criză la nivelul ministerului şi monitorizăm foarte atent condiţiile meteo. Din cauza înteţirii vântului am decis să închidem spaţiul aerian pe două sectoare din nord-vestul României, începând de sâmbătă, ora 03:00. Nu ştim în acest moment până când va fi închis spaţiul, depinde de cum va evolua situaţia", a declarat, vineri, agenţiei Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marin Anton.


Valentin Iordache preciza că principalele companii aeriene care au fost nevoite să-şi anuleze zborurile sunt: Tarom, Lufthansa, KLM, Air France, British Air, Finn Air, compania poloneză Lot şi compania cehă CSA. Toate aceste companii aveau zboruri programate, dar care s-au anulat de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".

Companiile care şi-au anulat zborurile de pe aeroportul Băneasa sunt Wizz Air, Blue Air şi German Wings.

Trei curse ale companiei Wizz Air au fost anulate de pe Aeroportul din Cluj-Napoca

De asemenea, trei curse ale companiei aeriene Wizz Air care urmau să decoleze vineri dimineaţă de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca au fost anulate.

Un reprezentant al aeroportului clujean a declarat corespondentului Mediafax că este vorba despre cursa Cluj-Napoca - Londra, care trebuia să plece la ora 6.00 şi cea spre Dortmund, care urma să decoleze la ora 11.45.

Directorul Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, corespondentului Mediafax, că a treia cursă anulată urma să plece la ora 12.10, spre Paris, dar nu va mai decola.

"A fost anulată şi cea de-a treia cursă Wizz Air, care trebuia să plece la Paris la ora 12.10, care se adaugă la celelalte două de Londra şi Dortmund. În total sunt afectaţi circa 450 de pasageri care vor fi redirecţionaţi în zilele următoare", a spus Ciceo.

Potrivit sursei citate, decizia de anulare a zborurilor a fost luată de compania aeriană, adăugând că nu ar mai trebuie să fie înregistrate, vineri, alte zboruri anulate.

Purtătorul de cuvânt al companiei Wizz Air, Daniel Amzăr, a declarat, la rândul său, că pasagerii au trei variante la dispoziţie în cazul unor zboruri anulate.

"Cele trei variante sunt fie ca pasagerii să solicite plecarea cu o cursă următoare, în limita locurilor disponibile, fie să li se returneze integral suma achitată pe bilet, fie să păstreze banii într-un cont şi să-i folosească la alte curse ulterioare", a explicat Amzăr.

Cursă a companiei Blue Air, pe relaţia Sibiu - Koln, anulată

O cursă a companiei Blue Air, pe relaţia Sibiu - Koln, a fost anulată, vineri dimineaţă, de pe aeroportul sibian, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, fiind singurul zbor afectat până în prezent la Sibiu.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului din Sibiu, o singură cursă a fost afectată, până la ora transmiterii acestei ştiri.

"De la celelalte companii nu avem deocamdată nicio informare referitoare la zboruri. I-am rugat să ne transmită orice informaţie imediat cum se ia vreo decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroportului din Sibiu, Iuliana Opriţă.

Potrivit sursi citate, compania Carpatair care efectuează zboruri de pe Aeroportul din Sibiu are, vineri, doar curse interne, pe relaţiile Timişoara şi Constanţa, astfel că zborurile nu vor fi afectate.

Opriţa a afirmat că singurele probleme care mai pot apărea sunt la cursa Tarom, pe relaţia Munchen - Sibiu, care ar trebui să aterizeze la ora 13.40 la Sibiu, dar nu se ştie dacă va sosi, şi la cursa Blue Air pe relaţia Valencia - Sibiu, care ar trebui să aterizeze la ora 15.20.

Cursă aeriană a Carpatair, pe ruta Timişoara - Dusseldorf, anulată

Dragoş Popescu, un reprezentant al companiei Carpatair, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că a fost anulată, de pe Aeroportul Timişoara, cursa spre Dusseldorf.

"Vineri dimineaţă a fost anulată cursa spre Dusseldorf, iar alte curse ale Carpatair nu sunt în discuţie, dar va trebui să vedem ce decide şi conducerea aeroportului", a spus Dragoş Popescu.

Directorul Aeroportului Timişoara, Cornel Sănărtinean, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că ar putea fi anulate mai multe curse.

"Momentan analizăm situaţia. Sunt mai multe curse aeriene în discuţie şi vom vedea care anume se va anula. Trebuie să avem în vedere şi condiţiile meteo, de vânt, şi vom stabili ce curse nu vor decola de la Timişoara", a spus Cornel Sămărtinean.

Iordache: Aproape 1.500 de călători au fost afectaţi vineri dimineaţa de anularea curselor aeriene

Aproximativ 1.500 de călători au fost afectaţi, vineri dimineaţa, de anularea curselor aeriene din cauza erupţiei vulcanice, o parte dintre aceştia fiind anunţaţi din timp de probleme de zbor, altă parte primind informaţii la Aeroportul ";Henri Coandă", a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", Valentin Iordache, a afirmat că aproximativ 1.500 de cetăţeni care intenţionau să zboare din Bucureşti către destinaţii europene nu au mai putut pleca în urma anulării curselor aeriene de vineri dimineaţa

În funcţie de condiţiile meteo, de evoluţia norului de cenuşă, companiile aeriene pot lua decizia de anulare şi a altor curse aeriene, iar autorităţile aeroportuare pot hotărî inchiderea spaţiunului aerian.

Joi seara, compania Blue Air a anunţat că a anulat zborurile programate pentru joi şi vineri pe ruta Bucureşti - Londra - Bucureşti, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda.

"Zbourile pe ruta Bucureşti-Bruxelles-Bucureşti au fost redirecţionate către Koln, transportul pasagerilor de la Bruxelles la Koln şi retur efectuându-se cu autocarul. Blue Air va suporta costurile de transport rutier, precum şi toate costurile aferente operării pe aeroportul din Koln. Zborurile pe ruta Bucureşti-Londra-Bucureşti ce urmau să fie operate joi, 15 aprilie şi vineri 16 aprilie au fost anulate. Pasagerii acestor curse au la dispoziţie două opţiuni: returnarea banilor sau schimbarea datei de călătorie pentru un alt zbor Blue Air pe aceeaşi rută", se arată într-un comunicat al companiei.

Deoarece norul de cenuşă vulcanică se deplasează în continuare pe direcţia Sud-Est, este posibil ca şi alte curse Blue Air să aibă de suferit, menţionează compania.

Blue Air precizează că norul de cenuşă vulcanică afectează toate companiile de profil şi că mai multe spaţii aeriene din nordul continentului au fost închise.

Un nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan în Islanda a perturbat, joi, traficul aerian al mai multor ţări din Europa, determinând închiderea spaţiilor aeriene din Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Suedia sau Olanda.


 

Vezi lista zborurilor din şi spre România afectate de erupţia vulcanică din Islanda

PLECARI:

Tarom:

ROT371 - Bucuresti - Brussels

ROT301 - Bucuresti - Frankfurt

ROT381 - Bucuresti - Paris

ROT391 - Bucuresti - Londra

ROT361 - Bucuresti - Amsterdam

Air France:

AFR1089 Bucuresti - Paris

AFR1889 Bucuresti - Paris

British Airways:

BAW885 - Bucuresti - Londra

BAW887 - Bucuresti - Londra

Lufthansa:

DLH3417 Bucuresti - Frankfurt

DLH3429 Bucuresti - Dusseldorf

Finnair:

FIN3772 - Bucuresti - Helsinki

KLM:

KLM1372 Bucuresti - Amsterdam

KLM1374 Bucuresti - Amsterdam

KLM1376 - Bucuresti - Amsterdam

LOT:

LOT644 Bucuresti - Varsovia

SOSIRI:

Tarom:

ROT372 - Bruxelles - Bucuresti

ROT302 - Frankfurt - Bucuresti

ROT382 - Paris - Bucuresti

ROT392 - Londra - Bucuresti

ROT362 - Amsterdam - Bucuresti

Air France:

AFR1888 - Paris - Bucuresti

British Airlines:

BAW886 - Londra - Bucuresti

BAW884 - Londra - Bucuresti

Lufthansa:

DLH3426 - Dusseldorf - Bucuresti

DLH3412 - Frankfurt - Bucuresti

Finnair:

FIN3771 - Helsinki - Bucuresti

KLM:

KLM1373 - Amsterdam - Bucuresti

KLM1375 - Amsterdam - Bucuresti

LOT:

LOT643 - Varsovia - Bucuresti

CLUJ:

PLECARI:

BLUE AIR:

W6 775 Cluj - Dortmund

W6 787 Cluj - Paris

SOSIRI:

BLUE AIR:

W6 776 Dortmund - Cluj

LUFTHANSA:

W6 772 Londra - Cluj

W6 787 Paris - Cluj

TIMISOARA:

PLECARI:

CARPATAIR:

V3 315 Timisoara - Dusseldorf


Citește totul despre:

Comentarii