12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVirusul gripei porcine intra sub incidenta Penalului

Virusul gripei porcine intra sub incidenta Penalului

Confirmarea a inca doua cazuri de gripa porcina pe teritoriul Romaniei a determinat Ministerul Sanatatii sa ia masuri mai drastice. Astfel, persoanele care vin din tari cu risc si nu completeaza formularul privind starea de sanatate sau il completeaza gresit risca pedeapsa cu inchisoarea. In plus, de ieri s-au instituit curse directe pe relatia SUA-Romania.

In ceea ce priveste cazurile confirmate ieri, este vorba de o tanara de 28 de ani rezidenta in New York, unde este avocat, si mama ei, de 56 de ani, care locuieste in sectorul 2 al Capitalei. Ambele au venit de la New York pe 29 mai. Tanara a refuzat sa completeze formularul de sanatate la aeroport. Cele doua paciente au fost internate la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", unde s-a inceput administrarea terapiei antivirale. Medicii au caracterizat starea pacientilor ca fiind buna. In urma investigatiilor epidemiologice, s-a stabilit existenta unui numar de 70 de contacti in cazul femeii de 28 ani infectate cu virusul gripal A/H1N1. Dintre acestia, 14 sunt rudele tinerei si vecinii de scaun din avion, carora li se vor recolta probe in vederea testarii in laborator, a informat Ministerul Sanatatii. Restul contactilor il reprezinta celelalte persoane din avion si alte persoane cu care femeia a venit in contact pana in prezent.

 

Acestea vor fi  monitorizate la domiciliu, iar in caz de aparitie a simptomelor vor fi internate in spital. Pentru toti contactii se recomanda izolarea la domiciliu timp de sapte zile. Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a declarat ca persoanele care vin din tarile cu risc de gripa porcina si care nu completeaza in avion formularul privind starea de sanatate sau il completeaza gresit vor raspunde penal. El a precizat ca persoanele care nu vor completa corect formularele sau care refuza completarea lor intra sub incidenta Codului Penal, fiind vorba despre incalcarea dispozitiilor articolelor 308,180-184,179. Potrivit articolului 308, "nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda". Pentru a preveni alte imbolnaviri, ministrul Ion Bazac a declarat ca va lua si alte masuri.

 

Este vorba de triajul epidemiologic al pasagerilor direct la avion, la cursele care vin din SUA, dar si pentru celelalte tari in care s-au identificat si  confirmat cazuri de imbolnaviri cu gripa porcina. Prima infectie cu virusul A/H1N1 a fost inregistrata in Romania saptamana trecuta, la o tanara in varsta de 30 de ani, dupa care ulterior infectia s-a confirmat si la alti doi membri ai familiei sale. In ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 32 de cazuri noi de gripa A/H1N1, numarul total ajungandu-se la 557.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă