10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVîntu l-a pus pe Nicolae Popa să delapideze 7 milioane $

Vîntu l-a pus pe Nicolae Popa să delapideze 7 milioane $

Probele administrate de procurori, în dosarul prăbuşirii FNI, pun în lumină modul în care au fost deturnate sume importante de bani, prin operaţiuni economice secrete.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu – aflat în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate într-o altă cauză – pentru spălare de bani (două fapte) şi instigare la delapidare.

Potrivit probelor administrate în acest dosar, în perioada premergătoare prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, respectiv decembrie 1999-martie 2000, Sorin Ovidiu Vîntu l-a determinat pe Nicolae Popa, care avea calitatea de preşedinte-director general la SC Gelsor SA şi director executiv la SC Sov Invest SA, să delapideze din patrimoniul FNI sumele de unsprezece milioane de  lei (112.289.316.546 lei vechi) şi diferenţa de două milioane lei (25.114.313.560 lei vechi), rezultată din creşterea în timp, nereală, a valorii unităţii de fond, ceea ce întruneşte elementele constitutive ale instigării la delapidare.

„Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a acţionat cu intenţie directă calificată prin scop, sumele de bani delapidate fiind folosite în interesul său, intenţia acestuia rezultând din derularea temporală a faptelor, dar şi din acţiunile sale”, potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme.

Sumele de bani răscumpărate de pe carnetul de investitor al lui Nicolae Popa au fost utilizate în întregime de către Sorin Ovidiu Vîntu pentru achiziţionare de imobile, retrageri de numerar sau pentru activităţile curente ale societăţilor aflate în coordonarea sa, deşi acesta cunoştea faptul că nu a subscris sumele necesare pe acest carnet în vederea răscumpărării, mai scriu procurorii.

„Analiza coroborată a probelor demonstrează însă că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a cunoscut în permanenţă despre comiterea faptelor de delapidare de către condamnatul Popa Nicolae şi a acţionat cu intenţie directă pentru a putea beneficia în mod concret de sumele de bani provenite din săvârşirea acestei infracţiuni, pentru ca apoi, prin multiple operaţiuni economice şi juridice, să ascundă banii astfel obţinuţi”, mai arată procurorii.

De asemenea, din luna aprilie 2003 şi până în prezent, cunoscând că suma de douăzeci şi trei de milioane de lei, echivalentul a aproape şapte milioane  de dolari la data prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, provine din înşelăciune comisă în frauda investitorilor la FNI, a dobândit, deţinut şi folosit bunuri imobile, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor, au mai precizat procurorii.

Suma de 7.289.406 de dolari, stabilită la data prăbuşirii FNI, supusă procesului de spălare a banilor urmează să fie confiscată de la Sorin Ovidiu Vîntu.  

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă