Viktor Orban se declară de acord cu unele idei ale lui Donald Trump privind stoparea terorismului

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că el împărtăşeşte câteva dintre ideile lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2016 - 15:40

UPDATE 15.10: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că el împărtăşeşte câteva dintre ideile lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, privind măsurile pentru stoparea terorismului, care ar putea fi preluate şi implementate în Europa, informează Agerpres.

Orban a spus că "nu este omul de campanie a lui Donald Trump" şi nu credea niciodată că îi va împărtăşi opiniile, dar ascultându-l este de acord că unele măsuri enunţate de acesta ar putea fi o soluţie pentru redobândirea siguranţei Europei. 

Premierul Ungariei consideră că este nevoie de crearea unor servicii secrete puternice, care să colaboreze, dar şi de oprirea politicii de exportare a democraţiei în ţările din care provin migranţii. 

"Eu nu sunt omul de campanie a lui Donald Trump, (...) nu aş fi crezut niciodată că vreodată se va naşte în capul meu ideea că dintre oferte el ar fi cea mai bună soluţie. (...) Zicea că în America trebuie creat cel mai bun serviciu secret din lume. În Europa de asta e nevoie pentru siguranţa noastră. Cele mai bune servicii secrete, care să colaboreze. (...) A doua, zice Trump, trebuie să oprim politica exportării democraţiei. Nu aş fi putut să zic mai bine nici eu", a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori. 

UPDATE 15,00:  Reprezentanţii mai multor organizaţii civile maghiare şi partide politice din bazinul carpatic au semnat, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, o declaraţie comună prin care şi-au exprimat dezacordul faţă de impunerea cotelor de migranţi către statele membre UE, informează Agerpres.

Declarația semnată sâmbătă cere acordarea dreptului fiecărui stat al Uniunii Europene de a gestiona problema migraţiei. 

Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, care a participat sâmbătă la lucrările Universităţii de Vară, alături de premierul Ungariei, Viktor Orban, a dat citire acestei declaraţii în care semnatarii critică "politica migraţionistă greşită" a Bruxellesului şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de viitorul Europei, concluzionând că, în mod evident, există o legătură directă între fenomenul migraţionist şi terorism. 

"Liderii europeni se fac că nu înţeleg sau chiar nu înţeleg şi neagă că e o relaţie între migraţie şi terorism şi văd ca singură soluţie a acestor probleme stabilirea imigranţilor pe teritoriile statelor membre ale UE. Pentru noi este foarte important viitorul Europei, noi vrem să avem dreptul de a decide asupra viitorului nostru, cu cine vrem să trăim alături şi cu cine nu", a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori. 

Semnatarii au lansat un apel către toţi cetăţenii Ungariei, precum şi către cei din afara graniţelor care au cetăţenie maghiară să participe la referendumul cu privire la impunerea cotelor obligatorii de migranţi, care va fi organizat în octombrie în această ţară, şi să se pronunţe împotriva acestei măsuri impuse de Bruxelles. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a menţionat că un sondaj european a evidenţiat faptul că peste 60% dintre cetăţenii intervievaţi sunt de părere că creşterea criminalităţii şi terorismul au legătură cu fenomenul migraţionist şi că migraţia în masă reprezintă un pericol pentru culturile naţionale. 

"Trebuie să ne oţelim voinţa, (...) să construim garduri, să oprim oamenii care vor să intre ilegal. (...) Credeţi-mă că apărarea noastră cu animale de pluş nu se poate, trebuie să privim în faţă asta", a susţinut Orban.

-------------------------

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă sâmbătă la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad ("Tusvanyos"), un alt invitat fiind europarlamentarul Tőkés László, informează Agerpres.

Prezenţa șefului guvernului în ultima zi a evenimentului este deja un lucru obişnui de la ediţiile din anii trecuţi. 

Viktor Orban a sosit vineri în staţiunea Băile Tuşnad, iar în cursul serii s-a întâlnit cu lideri ai partidelor maghiare din România, Ucraina, Slovacia sau Serbia, printre aceştia numărându-se şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Sâmbătă, de la ora 10.30, este programată o dezbatere cu tema "Acasă în Europa!", la care va participa primul ministru ungar Viktor Orban, alături de europarlamentarul Tőkés László şi de Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta. 

Premierul Ungariei a fost prezent la aproape toate ediţiile Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, inclusiv în perioada în care se afla în opoziţie. 

Motto-ul evenimentului din acest an este 'Am fost, suntem şi vom fi acasă în Europa', principalele teme de discuţie fiind legate de subiecte actuale pe scena politică europeană, cum ar fi fenomenul migraţionist, pericolul pe care-l reprezintă terorismul sau Brexit-ul. 

Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad este organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi - Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România - Cluj.

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii