Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

VIDEO UPDATE. MApN: Pilotul mort în accidentul aviatic avea 900 de ore de zbor pe avionul IAR 99 Şoim

UPDATE Pilotul mort în accidentul aviatic de la Craiova este comandorul Aurelian Cojocaru, iar rănitul este comandorul Mihail-Relu Ioana, anunţă MApN, care precizează că primul avea 900 de ore de zbor pe tipul de aeronavă ...

Share

Ema Ene 0 comentarii

23.08.2012 - 11:02

UPDATE Pilotul mort în accidentul aviatic de la Craiova este comandorul Aurelian Cojocaru, iar rănitul este comandorul Mihail-Relu Ioana, anunţă MApN, care precizează că primul avea 900 de ore de zbor pe tipul de aeronavă IAR 99 Şoim, iar cel de-al doilea are la activ peste 700 de ore de zbor.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale, pilotul aeronavei IAR 99 Şoim prăbuşită joi dimineaţă lângă Craiova, comandorul Aurelian Cojocaru, a decedat, iar instructorul, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana, a fost rănit.

Comandorul Cojocaru era şeful Secţiei piloţi încercare, navigaţie şi meteorologie şi avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El avea 48 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani, este instructor şi pilot de încercare şi are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El este căsătorit şi are un copil.

Acest tip de aeronavă a fost oprit de la zbor, conform procedurilor, până la obţinerea unor date preliminare care să elucideze cauzele producerii accidentului, mai precizează MApN.

Cei doi militari implicaţi în accidentul aviatic lucrau la Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova.

Potrivit comandantului Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, comandor Florea Drăghici, Aurelian Cojocaru avea o experienţă de peste 25 de ani, iar Relu Ioana activează de peste 15 ani în domeniu.

"Nu ştiu ce s-a putut întâmpla, de ce nu s-au catapultat amândoi. Probabil că cel care a rămas a vrut să redreseze avionul. Doar ancheta va putea stabili care sunt cauzele acestui accident aviatic", a declarat pentru Mediafax, comandorul Florea Drăghici.

Ancheta în acest caz va fi făcută de Parchetul Militar Timişoara, un procuror fiind aşteptat să sosească la Craiova, a declarat prefectul judeţului Dolj, Elena Costea.

......

Avion militar de tip IAR-99 s-a prăbuşit, joi, la Craiova în timpul unor exerciţii de antrenament. La bord de aflau un pilot şi un instructor. Instructorul s-a catapultat, din păcate pilotul nu a scăpat cu viaţă.

Elena Costea, prefectul de Dolj, a declarat că instructorul se află în stare gravă.

La faţa locului se află mai multe echipaje ale ISU, SMURD şi Jandarmeriei.

Adrian Predescu, director al Aeroportului din Craiova, a declarat într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV că nu se pune problema prăbuşirii din cauza condiţiilor meteorologice.

Potrivit comunicatului de presă remis de către Ministerul Apărării Naţionale, aeronava executa un zbor de antrenament şi s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri Nord de pistă.

Avionul IAR 99 Şoim aparţine Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, anunţă MApN.

În momentul impactului aparatul de zbor a luat foc.

O comisie a Ministerului Apărării Naţionale cercetează împrejurările producerii accidentului aviatic.

Aparatul IAR 99 Şoim este produs de Avioane Craiova SA, fiind folosit în principal pentru antrenamente, putând asigura şi misiuni de atac la sol, precum şi misiuni de recunoaştere.Dezvoltarea acestui avion de antrenament avansat şi atac uşor a fost demarată în anii '70, fiind primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România.

Versiunea modernizată IAR-99 Şoim este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe MiG-21 Lancer, după cum informează Mediafax.

Dotările includ computer de bord, Head-up şi Head-down Display, sistem de navigaţie inerţial/GPS, HOTAS, staţie radio VHF/UHF. Sistemul de transfer de date procesează datele de navigaţie primite via datalink de la un alt avion sau staţie de sol echipată cu acelaşi sistem. Această informaţie este prezentată pe un ecran "radar virtual" simulat în cabină, astfel încât pilotul se poate antrena în folosirea radarului fără ca avionul să fie echipat cu un radar.

Avionul are lungimea de 11 metri, anvergura de 10,16 metri, înălţimea de 3,898 de metri şi masa 3.320 de kilograme.

Aeronava atinge o viteză maximă de 850 de kilometri pe oră la 9.000 de metri.

De asemenea, puterea motorului este de 17,79 kN, plafonul practic este de 12.000 metri, iar raza de acţiune este de 1.100 de kilometri.

La capitolul "armament" legat de acest avion figurează un tun de 2x23 milimetri şi bombe de 50 kilograme, 100 de kilograme şi 250 de kilograme, cu muniţie autodirijată LGB şi OPHER şi cu rachete Python III, R3S/R13M, R60.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...