VIDEO. România cumpără 12 avioane F-16 second hand de la Portugalia

România va achiziţiona de la Republica Portugheză 12 avioane F-16 second hand modernizate pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional. Guvernul României şi cel al Republicii Portugheze au semnat ...

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

11.10.2013 - 12:19

România va achiziţiona de la Republica Portugheză 12 avioane F-16 second hand modernizate pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional.

Guvernul României şi cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achiziţie, după obţinerea autorizaţiei de transfer din partea SUA. Avioanele costă 628 de milioane de euro, din care ţara noastră a plătit deja 100 de milioane.

"România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO. Autorizarea, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract", se arată într-un comunicat MapN.

Citeşte şi: Guvernul a aprobat semnarea unui memorandum cu Portugalia pentru cumpărarea celor 12 avioane F-16

În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloţi şi 75 de tehnicieni).

"Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA", se precizează în comunicatul MapN.

Citeşte şi: Duşa: "Spaţiul aerian al ţării, forţat de aparate de zbor NEIDENTIFICATE"

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că până în 2015 infrastructura din România va fi modernizată pentru a fi compatibilă cu acest tip de aparate. România are doar o pistă la Câmpia Turzii unde avioanele F-16 vor putea opera.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene.

Citește totul despre:

Comentarii