VIDEO Clujenii protestează față de intenția Guvernului Tudose de a retrage dosarul Roşiei Montane pentru includerea în lista UNESCO

Clujenii protestează, vineri, împotriva intenției Guvernului de a retrage candidatura Roşiei Montane pentru includerea în lista UNESCO. Câteva zeci de persoane afișează bannere și scandează împotriva lui Mihai Tudose și guvernării PSD.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 01.09.2017 - 20:48

Clujenii protestează, vineri, împotriva intenției Guvernului de a retrage candidatura Roşiei Montane pentru includerea în lista UNESCO. Câteva zeci de persoane afișează bannere și scandează împotriva lui Mihai Tudose și guvernării PSD. 

 

Protestatarii au asupra lor bannere cu mesajul ”Nu cedăm Roşia Montană!”, ”Roşia Montană în UNESCO”, precum şi steaguri pe care scrie ”Salvaţi Roşia Montană” şi steaguri tricolor pe care este scris ”România”. Oamenii scandează ”Demisia, demisia”, ”Vrem cultură, nu cianură”, ”Uniţi, salvăm Roşia Montană”, ”Jos Guvernul” şi ”Uniţi, salvăm toată România”.

Cei prezenţi în Piaţa Unirii intenţionează să plece şi într-un marş pe străzile centrale ale municipiului Cluj-Napoca până la Prefectura Cluj, după care se vor întoarce în Piaţa Unirii. Protestul nu este autorizat, protestatarii adunându-se în Piaţa Unirii după postarea unor mesaje pe reţelele de socializare.

Un protest de amploare se desfășoară și în București, unde, peste 500 de persoane au ieșit în Piața Victoriei. O parte dintre manifestanți au adus o libelulă, o referință ironică la declarațiile Șefului Guvernului, care a asociat patrimoniul cultural de la Roșia Montană cu o libelulă.

În 30 august, premierul Mihai Tudose a declarat că Guvernul pe care îl conduce va încerca să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO, depus acolo de Guvernul Cioloș, pentru a avea voie, pe viitor, să exploateze zăcămintele din acea regiune.

„Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre", a declarat Tudose, marți seară, citat de Agerpres.

Întrebat care este problema în privința zonei Roșia Montană, Tudose a răspuns: „Poate îl întrebați și pe domnul Cioloș (...) de ce (...). În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică în traducere'nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată', lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu știu. (...) El era șeful la tribul acela de tehnocrați. (...) Să spună că habar n-a avut, lucru pe care eu tind să-l cred că nu prea știa ce se întâmplă pe acolo".

Premierul Tudose a susținut că nu știe care este argumentul pentru care Roșia Montană a fost declarată arie protejată. „Putea să o declare protejată (...), pe la noi prin casă și noi o protejam, noi o deprotejam și mai ziceam că acolo trăiește ultima libelulă din specia ei și după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e și n-a lăsat moștenitori", a mai afirmat Tudose.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...