13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Cei doi reţinuţi din dosarul Hidroelectrica au fost arestaţi. STENOGRAME...

VIDEO. UPDATE. Cei doi reţinuţi din dosarul Hidroelectrica au fost arestaţi. STENOGRAME din dosar

UPDATE: Ioan Mihăilă, consilierul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă şi Eugen Brădean, directorul de trading al Hidroelectrica, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Citeşte şi: INTERCEPTARI. Mita de 1,4 milioane de euro la Hidroelectrica

Cei doi au fost reţinuţi ieri pentru 24 de ore, sub acuzaţia de pentru dare de mită şi complicitate la această faptă.

Mita de 1,4 milioane de euro la Hidroelectrica ar fi fost negociată într-un restaurant din Bucureşti, unde denunţătorul ( Remus Vulpescu- PNL, şeful de cabinet al minsitrului Chiţoiu) s-a întâlnit cu cei care i-au propus mita : Ioan Mihăilă, consilierul ministrului PSD Constantin Niţă  şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi cu directorul de trading de la Hidroelectrica, Eugen Brădean.

Negocierea a fost înregistrată.

UPDATE:

Războiul între PNL şi PSD s-a mutat la DNA.

 Denunţătorul mitei de 1,4 milioane de euro anchetate de DNA în dosarul Hidroelectrica este Remus Vulpescu, şeful de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL), potrivit unor surse avocaţiale.

Vulpescu l-a denunţat pe Ioan Mihăilă, consilierul ministrului delegat pentru Enerhie, Constantin Niţă (PSD). Amândoi sunt membri în Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica.

Mihăilă (PSD)  i-a propus lui Vulpescu (PNL) o mită de 1,4 milioane de euro ca să voteze avizarea unui contract de vânzare de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro în favoarea firmei ENERGON POWER&GAS Cluj, controlată de Rareş Criste.

Vulpescu a denunţat la DNA promisiunea de mită, iar DNA a instrumentat dosarul.

În baza probelor, procurorii anticorupţie i-au reţinut pentru 24 de ore pe Ioan Mihăilă, consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă  precum şi pe Eugen Brădean, director de trading la  Hidroelectrica S.A. şi membru al Directoratului aceste societăţi.

Cei doi au fost prezentaţi instanţei  Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare pentru 29 de zile. Instanţa este în pronunţare.

Gestul lui Vulpescu este normal într-o ţară civilizată, unde troneaza principiile statului de drept şi unde corupţia este accidentală, nu endemică aşa ca în România.

Cum însă denunţul a apărut pe fondul certurilor “matrimoniale” dintre PNL şi PSD, mulţi lideri PSD, consultaţi de România Liberă, interpretează că PNL a arătat pisica PSD-ului, care tocmai şi-a făcut alte majorităţi în Parlament pentru a nu depinde de votul parlamentarilor PNL.

Vulpescu a ajuns în atenţia publică în urma scandalului  privatizării eşuate a Oltchim. Atunci, între Remus Vulpescu şi Dan Diaconescu, câştigatorul licitaţiei, au avut loc mai multe schimburi dure de replici. 

 

— 

Ioan Mihăilă, consilier al ministrului delegat pentru Energie şi membru în  Consiliul de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica SA, precum şi Eugen Brădean, director de trading la  Hidroelectrica S.A. şi membru al Directoratului aceste societăţi  au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru dare de mită şi complicitatea la această faptă.

 Valoarea mitei promisă unui membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica  pentru a vota acordarea unui contract de vânzare de energie era de 1,4 milioane de euro .

Valoarea contractului de vânzare de energie la pret mic, în defavoarea Hidroelectrica, era de 262.980.000 euro. Contractul era pe patru ani.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/ffc26f668c0f40140f7915af31280dff/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Destinatarul acestui contract era firma  Energon Power&Gas SRL  din Cluj-Napoca, controlata de omul de  afaceri Rareş Criste, care  nu a fost reţinut de procurori.

 Potrivit DNA,  din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: 

“În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica”.

Cum se dă mita pentru tunuri de sute de milioane de euro: sub masca unor  comisioane către firme off-shore

Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Eugen Brădean , director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. şi membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat.

Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă .

Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean .

Procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a directorului de la Hidroelectrica, Eugen Brădean, şi a consilierului ministrului Energiei, Ioan Mihăilă. Cei doi vor fi prezentaţi, joi, în faţa instanţei de judecată de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă