7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Jurnalist agresat de polițiști pentru că i-a filmat în timp ce...

VIDEO. Jurnalist agresat de polițiști pentru că i-a filmat în timp ce băteau un bărbat. ONG-urile cer MAI sancționarea polițiștilor implicați. Poliția Capitalei s-a sesizat din oficiu și a început o anchetă

UPDATE. Poliția Capitalei a transmis pentru România liberă că s-a autosesizat din oficiu în acest caz și că în acest moment se fac cercetări  

În referire la incidentul din seara de 10 noiembrie 2014, din zona Centrului Vechi al Capitalei, vă informăm că Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu, pe baza imaginilor publicate, iar în acest moment, sub supravegherea unui procuror se fac verificări şi cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept, urmând a se propune măsuri legale”, transmite Poliția Capitalei.

UPDATE. Jurnalistul Ștefan Mako spune că nu a depus personal plângere la poliție, însă ONG-ul Apador-CH se va ocupa de acest caz.

Reporterul Ștefan Mako de la Casa Jurnalistului  spune că a fost bătut luni seara de polițiștii din Centrul Istoric pentru că i-a filmat când îl băteau pe un bărbat. Ștefan se afla acolo pentru a investiga un caz mai vechi al unui polițist acuzat că a omorât în bătaie un parcagiu. ONG-urile cer MAI demararea unei anchete în acest caz. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/8e677c361ff7e74977dbaf393bd6fab7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Jurnalistul povestește că a fost legitimat, i-au smuls mobilul și au șters filmarea, l-au aruncat în secția de poliție, l-au lovit, înjurat, scuipat și amenințat, apoi i-au dat drumul politicos.

”În fața secției Centrului Istoric l-am văzut pe polițistul bătrân vorbind cu doi polițiști locali, care au venit apoi lângă mine și mi-au cerut buletinul. N-am apucat să-l întind când a apărut polițistul în civil și mi-a smuls telefonul, iar ceilalți m-au luat pe sus de lângă bicicletă, mi-au dat două capace și m-au aruncat în secție”, a scrie Ștefan Mako.

Reporterul mai spune că a fost bruscat și în secția de poliție. ”.(…) mă ia de geacă și mă trântește de perete, apoi mă lovește în coaste cu pumnul. Polițiștii urlă la mine de parcă aș fi omorât pe cineva. Îmi scot cu greu legitimația de jurnalist, brunetul o ia și o aruncă de perete: “Ești jurnalist, mă? Mă piș pe tine!”.

Mako spune că încă nu a apucat să facă plângere la poliție, însă o va face și va urma toate procedurile legale. ”Urmează un șir lung de birocrație și intimidare, prin care vom trece pas cu pas pentru a documenta procesul umilitor.

Nu ne așteptăm să se facă dreptate așa, pentru că Poliția e un fel de stat în stat, iar violența e lege. Când agresorul este polițist, mecanismele prin care poate fi tras la răspundere sunt viciate de conflicte de interese. Se apără între ei”, mai scrie jurnalistul.

ONG-urile intervin și cer sancționarea polițiștilor

Organizația ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind violențele săvârșite de trei angajați ai Poliției din Centrul Vechi din Capitală (Secția 10/ Poliția Centrului Istoric) și să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancționarea celor responsabili de agresarea jurnalistului Ștefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

”Prin comportamentul lor, cei trei polițiști, printre care era și inspectorul principal de Poliție Eduard Mardare, reprezintă un real pericol pentru siguranța cetățenilor”, transmite ONG-ul.

Luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă

Acesta nu este singurul caz în care jurnaliștii au fost bruscați. În anul 2012, în timpul unui protest în București, câţiva jurnalişti de la site-ul de cultură tustiai.ro au fost opriţi de jandarmi în Piaţa Unirii şi "băgaţi" în dubă, deşi tinerii le-au explicat forţelor de ordine că nu sunt protestatari şi au un om rănit printre ei.

 

Reporterii încercau să ajungă la o ambulanţă, însă au fost opriţi de jandarmi care i-au întrebat cine sunt şi ce caută în piaţă. Tinerii le-au spus că sunt jurnalişti la site-ul de cultură tustiai.ro şi că au fost bătuţi în piaţă, unul dintre ei având nevoie de îngrijiri medicale. "Sunteţi site de cultură? Luaţi site-ul de cultură şi băgaţi-l în dubă", ordonă unul dintre jandarmi. Tinerii ajung în dubă alături de alţi oameni aparent nevinovaţi, care au fost ridicaţi de pe străzi de jandarmi. Filmarea se întrerupe în momentul în care un jandarm întreabă dacă aparatul este pornit.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă