VIDEO România cumpără din SUA sisteme de rachete în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Ministerul român al Apărării Naționale a finalizat proiectul de lege prin care România va cumpăra din Statele Unite sisteme de rachete în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.11.2017 - 12:17

Ministerul român al Apărării Naționale a finalizat proiectul de lege prin care România va cumpăra din Statele Unite sisteme de rachete în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Potrivit proiectului elaborat de MApN, valoarea exactă a achiziției este de 1.487,5 milioane de dolari (inclusiv TVA) care vor fi plătiți începând cu anul 2018. În urma unei solicitări în acest sens transmise de partea română, achiziția a fost aprobată de către Departamentul de Stat al SUA în luna august 2017.

Proiectul de lege se referă la realizarea „Capabilităţii de Sprijin de Foc Indirect aferentă programului de înzestrare ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”. Noile rachete, denumite "cu bătaie mare", vor avea o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Contractul SUA - România va include achiziționarea a trei batalioane a câte 18 instalaţii HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică un total de 54 de instalații, precum și a muniţiilor, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor de schimb şi echipamentelor de mentenanţă, a unor servicii de instruire, a unor echipamente criptografice şi cu regim special precum şi a  pachetului de suport logistic iniţial.

Potrivit MApN, România va utiliza sistemele HIMARS pentru a-şi întări apărarea proprie şi pentru descurajarea ameninţărilor regionale.

"Achiziţia va creşte capabilităţile defensive ale Armatei Românei pentru a se proteja împotriva acţiunilor ostile/ agresiunilor şi va proteja aliaţii NATO care şi-au intensificat activităţile de instruire si operaţii pe teritoriul românesc", specifică documentele elaborate de MApN.

Documentele neclasificate elaborate de MApN cu privire la sistemele HIMARS nu fac referire nici la vreo licitație organizată de România pentru o achiziție de acest gen, nici la implicarea industriei românești în acest program militar.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...