10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. De ce este urmărit penal fostul ministru Fuia

VIDEO. De ce este urmărit penal fostul ministru Fuia

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, remis miercuri redacţiei. Fuia susţine că dosarul nu are legătură cu activitatea sa politică şi că este “mai vechi, de peste 8 ani”.

Fuia a precizat că are “o hârtie” de la Ministerul Finanţelor care certifică faptul că activele la care se face referire în dosar sunt şi astăzi în domeniul public al statului, potrivit Mediafax.

“Eu nu am nimic de ascuns, dosarul a fost închis în 2012 cu NUP. Aştept să văd probele la dosar care au determinat reînceperea urmăririi penale”, a declarat Stelian Fuia la B1 TV.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/80d24241246c177a4e5e4748dd6da29f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

”Surprinzător este că apare acest dosar, nu ştiu ce elemente noi au apărut pentru a se schimba rezoluţia, vom vedea. Important este că pentru activele supuse executării eu am făcut tot ce e posibil ca ele să rămână în domeniul public al statului. Eu am atatcat în justiţie ca director actul de execuţie şi, la ora actuală, dacă cineva este curios să verifice situaţia activelor de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, putea vedea că şi astăzi aceste active sunt în domeniul public. Eu am o hârtie de la Ministerul Finanţelor care certifică că aceste active sunt şi astăzi în domeniul public al statului”, a explicat Fuia pentru Mediafax.

“Firma unde lucrau sora şi cumnatul meu nu au cumpărat nici un activ al statului. Şi astăzi, aceste active sunt în domeniul public al statului. La ora actuală, o să discutăm şi cu avocaţii. Nu sunt vinovat, pentru că eu ştiu că am făcut ce trebuia făcut pentru menţinerea domeniului public al statului”, a mai spus fostul ministru.

Fuia este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu în perioada în care era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

Şi sora şi cumnatul lui Fuia, Alexandrina şi Daniel State, sunt urmăriţi penal în aceeaşi cauză.

Fostul ministru este acuzat că, în 2005, când era director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, a vândut ilegal, prin licitaţie, mai multe imobile de stat sorei lui.

Citeşte şi: Viitorul ministru al Agriculturii, un baron milionar care a făcut afaceri dubioase cu statul

“Învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deşi cunoştea că împotriva instituţiei publice pe care o conducea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a formulat contestaţie la executare (conform Codului de procedură civilă) şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obţinute de SC PROCERA AGROCHEMICALS, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiţilor State Alexandrina şi State Daniel (soră şi cumnat ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC PROCERA AGROCHEMICALS. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus”, precizează DNA în comunicat.

Fuia a fost achitat în alt proces

În noiembrie 2005, Stelian Fuia a încheiat cu Procera un alt contract : i-a închiriat platforma staţiunii de cercetări şi atelierul mecanic (900 metri pătraţi) cu doar 0,1 dolari/mp/lună şi 513 metri pătraţi de birouri, cu un dolar/mp/lună. Contractul a fost parafat pe o perioadă de 20 de ani. Printr-un act adiţional, în 2008, firma Procera a mai închiriat şi o hală de 650 metri pătraţi, cu 0,3 dolari/mp, pe o perioadă de 19 ani. Printr-un alt act adiţional, tot din 2008, Staţiunea Fundulea s-a angajat să asigure chiriaşului alimentarea cu apă, energie electrică şi evacuarea apelor uzate prin reţeaua proprie de canalizare, fără a se face vreo referire la plata chiriei pentru aceste servicii, se menţionează într-un raport  de control al Ministerului Agriculturii, din 2009. interese În octombrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate   a făcut plângere la parchet împotriva lui Stelian Fuia, pentru conflict de interes   În martie 2010, Parchetul ÎCCJ a respins însă acţiunea ANI.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă