Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Victor Alistar si sotia sa, in atentia Procuraturii la sesizarea ANI

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 pentru a-i cerceta, pentru fals intelectual, pe Victor Alistar si pe sotia sa, in legatura cu informatiile consemnate in declaratiile de avere, anunta ...

Share

Rl online 0 comentarii

19.06.2009 - 00:00
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 pentru a-i cerceta, pentru fals intelectual, pe Victor Alistar si pe sotia sa, in legatura cu informatiile consemnate in declaratiile de avere, anunta Mediafax.

Astfel, ANI a sesizat, vineri, Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 pentru a face cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la fals intelectual a lui Victor Teodor Alistar, precum si cu privire la comiterea infractiunii de fals intelectual de catre sotia sa, Lavinia Nicoleta Ciuta, informeaza, vineri, ANI.

In urma verificarilor, s-a constatat ca Victor Alistar nu a respectat prevederile legale privind regimul juridic al declaratiilor de avere si de interese, iar, potrivit art. 52 din Legea nr. 144/2007, "nedepunerea declaratiei de avere si a declaratiei de interese in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si declansarea din oficiu a procedurii de control".

Victor Alistar a fost, in perioada 12 octombrie 2001 - 1 martie 2009, expert (functionar public) in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, avand conform prevederilor art. 39, alin. 1), pct. 29 din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia declararii averii si a intereselor.

Raporturile de serviciu cu institutia mentionata, au incetat, prin acordul partilor, in 1 martie, potrivit ANI.

In acest context, Victor Alistar a fost sanctionat contraventional pentru nerespectarea prevederilor art. 42, alin. 3) din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare si, respectiv, instiintat, in 9 iunie, cu privire la declansarea procedurii de control, conform prevederilor art. 52 din acelasi act normativ.

Din analiza singurei declaratii de avere si de interese depusa de catre Alistar si datata in 3 iunie si a datelor, respectiv a documentelor solicitate pentru clarificarea aspectelor ce fac obiectul procedurii de control, conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 144/2007, a rezultat ca datele cuprinse in declaratia de avere a acestuia si cele din ultima declaratie de avere (din 11 iunie) a sotiei acestuia, lavinia Ciuta, prezinta o serie de neconcordante.

Astfel, la rubrica "II. Bunuri Mobile", Victor Alistar mentioneaza un anutoturism marca Kia, an de fabricatie 2006 si un autoturism marca BMW, an de fabricatie 2003, in timp ce la aceeasi rubrica din propria declaratie de avere, sotia acestuia, Lavinia Ciuta mentioneaza doar autoturismul marca Kia, an de fabricatie 2006, fara sa faca vreo mentiune referitoare la autoturismul BMW, an de fabricatie 2003.

La rubrica "V. Datorii", Alistar mentioneaza o datorie la BCR Leasing, contractata in anul 2006 si scadenta in anul 2011, in valoare de 16.500 Euro si o datorie la Piraeus Bank, contractata in anul 2008 si scadenta in anul 2018, in valoare de 20.000 Euro, iar, in declaratia completata de sotia lui, rubrica este goala, semnatara nementionand niciun fel de creanta.

La rubrica "VII Venituri", Alistar mentioneaza la punctul "2. Venituri din activitati independente" un venit net realizat in anul 2008 in cuantum de 92.727 lei, realizat in urma unor "Proiecte nationale si internationale - drepturi de autor", venituri ce nu sunt mentionate in declaratia de avere completata si depusa de sotia lui.

Potrivit art. 10 din Legea nr. 115/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, "daca persoana a carei avere este supusa controlului este casatorita, controlul se extinde si asupra averii si veniturilor dobandite de celalalt sot". Prin urmare, in vederea extinderii verificarii asupra averii si a bunilor dobandite de catre sotia persoanei verificate, s-au solicitat date si informatii cu privire la Lavinia Ciuta care a fost instiintata cu privire la extinderea procedurii de control asupra averii si a bunurilor sale.

In urma analizarii documentelor primite si a compararii acestora cu cele publicate pe site-ul Ministerul Culturii si Cultelor, au fost constatate si alte neconcordante.

Astfel, declaratia de avere completata si depusa de Lavinia Ciuta, datata 12 iunie 2008 si transmisa Agentiei Nationale de Integritate, nu corespunde cu declaratia de avere completata si depusa de aceasta datata 12.06.2008 si afisata pe site-ul www.cultura.ro.

Cele doua documente coincid doar la paginile nr. 1, 2 si 4. Totodata, pe pagina nr. 3 a ambelor documente, continutului de informatii completate olograf difera (in primul document este mentionata suma de 1.600 de lei ca venit propriu net aferent anului fiscal 2007, incasat de la Ministerul Culturii si Cultelor, iar la punctul 1.2 "Sot/Sotie" sunt mentionate venituri nete realizate de Victor Alistar, in calitate de director executiv al Transparency International Romania in cuantum de 372.000 lei si in calitate de asistent universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, iar in cel de-al doilea document, venitul net realizat de Lavinia Ciuta, in calitate de salariat al Ministerul Culturii si Cultelor, este de 16.000 lei, iar rubricile aferente veniturilor realizate de sotul acesteia, sunt necompletate).

In 11 iunie, Lavinia Ciuta a solicitat inregistrarea declaratiei rectificative, pentru corectarea "erorilor" cuprinse in declaratie de avere depusa in anul 2008, eroare sesizata, dupa cum reiese din cerere, de catre sotul semnatarei. Lavinia Ciuta a anexat cererii o declaratie de avere cu aceeasi data, la finalul careia a fcaut mentiunea "Rectificativa pentru declaratia depusa aferenta 2008, la data de 12 iunie 2008, conform fiselor fiscale comunicate".

Victor Alistar i-a pus la dispozitie sotiei sale diferite adeverinte de venit si se prezuma ca modificarile aduse declaratiei de avere au fost facute la indemnul acestuia, potrivit ANI.

ANI precizeaza faptul ca declaratia rectificativa completata si depusa de Lavinia Ciuta este tardiva, termenul de rectificare a declaratiei de avere depusa in anul 2008 fiind expirat.

Aspectele mentionate mai sus au fost considerate indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 289, Cod Penal, constand in faptul ca lavinia Ciuta a inlocuit cu buna stiinta pagina nr. 3 din declaratia de avere depusa si datata 12.06.2008, in temeiul art. 4, alin. 3, lit. c), art. 13, alin. 1, lit. f), art. 44, alin. 3) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 25 din Codul de Procedura Penala, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, sustine ANI.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...