7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVictimele violenței domestice pot apela un număr special de URGENȚĂ

Victimele violenței domestice pot apela un număr special de URGENȚĂ

O linie telefonică gratuită cu numărul 0800 500 333 a fost pusă la dispoziția victimelor violenței domestice, începând de vineri, de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), a anunțat Ministerul Muncii. 

Astfel, persoanele care sunt victimele agresiunii acasă pot apela acest număr de telefon la care operatorii vor răspunde non-stop. Operatorii vor direcționa victimele către 42 echipe de intervenție, interinstituționale și multidisciplinare, înființate la nivelul celor 41 de județe și al municipiului București.

Citește și: Noi centre pentru victimele violenței domestice, în București și trei județe

Linia telefonică a fost înființată în cadrul proiectului „START – O viață de calitate în siguranță!”, derulat de ANES pentru a preveni și combate violenţa domestică şi traficul de persoane.

Proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!” urmărește dezvoltarea, la nivel naţional, a unor mecanisme şi proceduri care să genereze beneficii, pe termen lung, pentru toate persoanele aflate în situaţii de risc în ceea ce privește violenţa domestică şi traficul de persoane.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 19 iunie Ordonanţa Guvernului nr. 6/2015, care prevedea că Departamentul Egalității de Șanse din subordinea Ministerului Muncii se va ocupa de combaterea violenței în familie. 

Citește și: FOTO. Marş pentru siguranţa femeilor, în Capitală

Departamentul a preluat atribuţiile în domeniul combaterii violenţei în familie, după ce la finalul anului 2012 au fost înregistrate 1.200 cazuri de deces ca urmare a violenţei domestice.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a arătat că Departamentul pentru Egalitate de Șanse a elaborat un studiu în ceea ce priveşte violenţa domestică şi a ajuns la concluzia că numărul de cazuri de violenţă domestică a fost în creştere începând cu anul 2010 şi până la finalul anului 2012, datele aferente altor perioade fiind în analiză.

“În ceea ce priveşte numărul de cazuri de violenţă domestică, cele care au fost anunţate conform procedurilor, la sfârşitul anului 2012 erau înregistrate peste 14.000 de cazuri, iar cazurile de deces cauzate de violenţa domestică au fost în jur de 1.200”, a spus Plumb.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă