11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVezi ce spune Mircea Oprean despre ultima dorinţă a Zoiei Ceauşescu şi...

Vezi ce spune Mircea Oprean despre ultima dorinţă a Zoiei Ceauşescu şi scrisoarea de pe patul de moarte

Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, a povestit despre ultima dorinţă a Zoei, dar şi despre scrisoarea emoţionantă pe care i-a scris-o pe patul de moarte. Oprean a declarat că intenţionează să ceară rejudecarea procesului soţilor Ceauşescu şi a relatat cum a trecut prin complicatele procese pentru recuperarea bunurilor, pottivit Rtv.net.

“Mi-a scris câteva rânduri. Mi-a dat scrisoarea s-o citesc cu cinci minute înainte să moară”, a mărturisit Oprean intr-un interviu pentru Romania TV.

Textul scrisorii l-a citit chiar el. “Şi cum te visam, un gând îmi spuse în somn că şi tu mă visezi, dar atât de adânc încât la trezire nu ştiu dacă de fapt eu nu exist decât în visul tău”.

Oprean a explicat şi de ce a luat hotărârea ca Zoe să fie incinerată. “Ea a murit la 10 şi jumătate. La 10 şi 15, parcă mi-a citit gândurile. Mi-a zis, Mircea, să nu cumva să mă îngropi. Vreau să mă arzi. Şi m-a obligat să îi promit că o ard şi nu am avut încotro. Cred că e cea mai mare pedeapsă să îţi moară cineva în braţe, să nu poţi să faci nimic. Îmi fac procese de conştiinţă că poate nu am facut cât trebuia”, a mai spus soţul Zoiei.

Mircea Oprean a vorbit şi despre procesul socrilor lui. Întrebat dacă intenţionează să ceară rejudecarea procesului, Oprean a declarat că “este o problemă de interes naţional”, dar “încă nu suntem pregătiţi psihic sau material să declanşăm acest proces”.

“Dar intenţionăm să facem asta, pentru o reparaţie. Ei au fost ucişi, nu a fost o condamnare pusă la executare, a fost o crimă. Li s-a refuzat recursul. S-a făcut o mare ilegalitate, i-au executat fără nicio probă în dosar. (…) Intenţionăm să-i acuzăm de crimă pe Mugurel Florescu, pe Stănculescu, şarpele ăla cu ochelari, Virgil Măgureanu, Gelu Voican, cei care au girat procesul”, a spus Oprean.

În legătură cu sentinţa prin care i-au fost înapoiate o parte din bunuri, Oprean a precizat că a fost “o sentinţă scoasă cu forcepsul” şi a relatat procesele prin care a trecut, de-a lungul anilor, pentru a-şi recupera bunurile.

“Ce e acum se referă la ordonanţa lor prin care au dispus să-mi dea câteva lucruri, un tablou de la Banca Naţională, obiecte de sticlărie şi banii de la CEC şi Banca Naţională. E vorba de banii din părţi sociale. Zoia a avut la Fabrica de Confecţii Scornicesti, eu la Fabrica Auto Scorniceşti. Se strânseseră 14.000 la Zoia, 16.000 la mine. Ei ne-au retras banii din părţile sociale şi i-au depus la CEC. Şi ceilalţi bani care au fost la Zoia, 143.000 de lei, au fost depuşi la BN, dar BN i-a depus la Ministerul de Finanţe (…) Am fost nevoit până la urmă să recurg la executare silită, să-mi dea banii indexaţi cu rata de inflaţie”, a spus Oprean.

Un proces separat se referă la bunurile lui personale, confiscate în momentul în care a fost arestat.

“Ăla e proces separat la Parchet, să-mi dea bunurile personale, care nu pot fi confiscate. Când m-au arestat mi-au luat ceasul de la mână, şireturile de la ghete. Ceasul mi l-au vândut la consignaţie după 3 luni. Eram arestat, bănuit că am făcut o faptă, doar anchetat şi ei au vândut lucrurile”, a povestit Oprean.

“Când am ieşit din puşcărie am avut un trening, nimic de îmbrăcat, am stat sub cerul liber. Bunurile personale indispensabile vieţii nu pot fi confiscate. Acel procuror care a răspuns de acel dosar a ajuns consilierul lui Năstase şi orice făceam se lovea de acest om”, a mai spus Oprean.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă