Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Verdict în UNANIMITATE a Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti: Ponta a plagiat

UPDATE. Comisiile care analizează plagiatul lui Victor Ponta au amânat pronunţarea unei decizii care era aşteptată pentru azi. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti ar fi dat un verdict de plagiat în ...

Share

Rl online 0 comentarii

17.07.2012 - 17:30

UPDATE. Comisiile care analizează plagiatul lui Victor Ponta au amânat pronunţarea unei decizii care era aşteptată pentru azi. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti ar fi dat un verdict de plagiat în cursul zilei de ieri spun sursele noastre. În schimb, Consiliul Naţional al Educaţiei a întocmit un raport final şi au dat un verdict. Acesta nu va fi făcut public decât după ce va avea aprobarea departamentului juridic de la Ministerul Educaţiei. În acest ultim caz, este vorba de o simplă formalitate, verdictul fără a mai putea fi schimbat.

Specialiştii din cadrul Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti - a căror nume nu a fost făcut public dar probabil sunt din România şi nu experţi străini, aşa cum s-a vehiculat o vreme - au dat verdict de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. Decizia a fost luată în UNANIMITATE ne-au precizat surse universitare.

Este foarte probabil că verdictul va fi dat publicităţii până la sfârşitul săptămânii iar Comisia şi-a luat o marjă de câteva zile pentru a da o formă oficială şi juridică deciziei finale. Raportul în cazul plagiatului Ponta mai are de trecut, apoi, câteva etape: un aviz de la Comisia Juridică a Universităţii şi prezentarea lui în faţa Senatului Universităţii Bucureşti.

Comisia de Etică s-a întrunit pentru prima oară în acest an deoarece în afară de cazul lui Victor Ponta nu a mai existat o altă sesizare de plagiat la Universitatea Bucureşti. Şedinţa ar fi fost impusă de către rectorul instituţiei care doreşte clarificarea urgentă a acuzaţiilor de plagiat.
Misiunea Comisiei este îngreunată de unicitatea acestei speţe.

Cine l-a validat pe Ponta

Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în anul 2003 cu lucrarea Curtea Penală Internaţională. Universitatea din Bucureşti ne-a precizat într-un comunicat care a fost componenţa Comisiei care i-a evaluat lucrarea actualului premier al României:

Preşedinte comisie :

Prof. dr. Viorel M. Ciobanu (Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti)

Conducător de doctorat :

Prof. dr. Adrian Năstase

Membri comisie :
- Prof. dr. Raluca Beşteliu (Universitatea Nicolae Titulescu)
- Prof. dr. Constantin Mitrache (Universitatea din Bucureşti)
- Prof. dr. Gabriel Oprea (Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti)

După cum se poate observa doi dintre cei enumeraţi mai sus i-au fost colegi de partid: Adrian Năstase (acum în puşcărie) şi Gabriel Oprea (şeful UNPR, partid care a semnat un pact politic cu PSD în urmă cu puţine zile). Raluca Beşteliu a împlinit vârsta de 70 de ani şi nu mai are dreptul de a conduce doctorate, Viorel Ciobanu mai profesează încă la Universitatea Bucureşti.

Ponta nu conduce doctorate

Premierul nu a fost şi nici nu este conducător de teze de doctorat la Universitatea din Bucureşti. Pentru a fi conducător de doctorat, domnia sa trebuie să deţină gradul didactic de profesor universitar într-o instituţie de învăţământ superior.  

Anunţuri şi dezminţiri

Decizia de plagiat a fost anunţată timp de câteva minute de o televiziune de ştiri care a şi prezentat motivarea printre care cea mai importantă: zeci de pagini copiate integral de Victor Ponta din lucrări de specialitate mai vechi. La finalul şedinţei, biroul de presă al Universităţii ne-a precizat, în mod oficial, că nu se vor face declaraţii de presă şi a precizat că postul "Realitatea TV" nu a prezentat informaţii corecte.

Ponta: Să se hotărască între ei!

Premierul Victor Ponta a declarat marţi ca singura Comisie care poate spune dacă lucrarea sa de doctorat este plagiata este cea a Ministerului Educaţiei şi le-a cerut celor care se ocupa de acest caz "se se mai hotărască între ei" ca "nici el nu mai ştie ce a făcut", scrie realitatea.net.

"Eu am fost la Comisia de Etică legală, a Ministerului Educaţiei, este singura Comisie care m-a convocat vreodată, am văzut raportul acesteia din care rezultă că nu am plagiat. Să se mai hotărască între ei că nu mai ştiu nici eu ce am făcut", a declarat premierul la Chişinău, întrebat de deciziile contradictorii privind teza sa.

Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică (CNE) a decis luni seară că teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta nu este plagiat şi că respectă cerinţele academice din acea perioadă, concluziile acestei comisii reprezentând doar o primă evaluare în cadrul demersului CNE în acest caz.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în şedinţa din 29 iunie, că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al premierului. "Au fost preluate texte fără a fi citate. Nu au fost menţionate sursele din care au fost preluate. Analiza a evidenţiat că aproximativ 85 de pagini din cele 307, cât cuprinde partea propriu-zisă a lucrării de doctorat fără anexe, reprezintă copieri fără indicarea sursei. O teză de doctorat nu este un manual universitar. Teza de doctorat trebuie să cuprindă o bibliografie clară la fiecare capitol sau chiar la sfârşit. O asemenea bibliografie selectivă nu este indicată pentru o teză de doctorat. Din lista celor 39 de referinţe cuprinse în teza de doctorat lipsea cartea profesorului Creţu din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini fără a fi menţionată în niciun fel sursa. Activitatea noastră să fie înţeleasă şi disociată de orice implicare politică a oricăruia dintre noi. Ne-am făcut doar datoria faţă de sistemul universitar şi faţă de studenţii pe care, fiecare dintre noi, îi avem în instruire şi pe care îi învăţăm să-şi construiască un drum cinstit şi spectaculos, dacă se poate, în ştiinţă", au spus cei de la CNATDCU.


Citește totul despre:

Comentarii

loading...