8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVerdict final CNATDCU. Petre Tobă și Florentin Pandele au plagiat

Verdict final CNATDCU. Petre Tobă și Florentin Pandele au plagiat

Consiliul general al CNATDCU a decis, miercuri, că tezele de doctorat ale fostului ministru de Interne Petre Tobă și primarului din Voluntari Florentin Pandele sunt plagiate, potrivit Mediafax.

Au fost înregistrate 36 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

Astfel, Consiliului General al CNATDCU va propune astfel retragerea titlului de doctor în cazul celor doi, propunerea ajungând, potrivit procedurii, la ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, acesta urmând să semneze ordinul de retragere a titlurilor. Ulterior, potrivit legii, cei doi pot cere revocarea ordinului la Ministerul Educaţiei după care se pot adresa instanţei de contencios administrativ.

Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloş, este pe lista demnitarilor asupra cărora există suspiciuni că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Potrivit informaţiilor apărut în spaţiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat „Poliţia Română – Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”.

La 1 septembrie, Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrarea a titlului de doctor. Ulterior, la începutul lunii septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins raportul comisiei de lucru, fiind întrunită o altă comisie care a stabilit că a plagiat.

În 7 octombrie, specialiștii din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) au dat verdicte de plagiat „masiv” atât în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă, fost șef al Poliției Române și fost ministru de Interne, cât și în cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele.

Luni, fostul ministru de Interne Petre Tobă a depus, la Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul doctoratului său, în care acuză un posibil abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul General, luni. Aceasta ar fi îndreptată împotriva celor care au votat, la începutul lunii septembrie, numirea unei noi comisii tehnice care să îi analizeze lucrarea de doctorat și care a respins raportul de analiză al ultimei comisii tehnice în care se stipula că fostul ministru nu a plagiat în teza sa.

Plângerea îi vizează și pe membrii celei de-a patra comisii tehnice, care au decis că teza de doctorat a lui Petre Tobă este un „plagiat masiv”. Astfel, fostul șef de la Interne dorește ca procurorii să cerceteze dacă s-au respectat prevederile legale şi dacă modul în care a fost constituită cea de-a patra comisie reprezintă un posibil abuz în serviciu.

Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă, au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucureşti şi cercetatorul ştiinţific doctor Şerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.

Marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a declarat pentru Mediafax că membrii Consiliului General al CNATDCU au termen până la orele 24.00, să pronunţe, prin vot electronic, un verdict final în cazul analizei tezelor de doctorat a lui Petre Tobă şi Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă