10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUzinexport si Aerofina, suspectate de export ilegal de arme

Uzinexport si Aerofina, suspectate de export ilegal de arme

Compania romaneasca Uzinexport a fost implicata, in 2001, intr-un proiect irakian cu dubla utilizare – civila si militara, se afirma in primul volum al raportului detaliat al consilierului special al directorului CIA privind armele de distrugere in masa ale Irakului, publicat cu putine zile in urma pe site-ul CIA.

Raportul, intocmit in septembrie 2004, contine intr-una din anexele sale o sectiune rezervata Romaniei. "Potrivit unor documente capturate, Uzinexport SA din Romania a incheiat un contract, in octombrie 2001, pentru a furniza Irakului echipamente, tehnica si materiale necesare unei linii de productie de magneti pentru un proiect irakian de curele de transmisie." In pofida lipsei de dovezi despre folosirea magnetilor "la sisteme de centrifuge pentru imbogatirea uraniului", specialistii americani au apreciat ca insasi "capacitatea de a produce magneti in Irak ar fi permis irakienilor (…) experienta si (…) abilitati in acest domeniu", a transmis Rompres cu referire la site-ul CIA.
Dintr-o serie de documente confiscate si citate in raport reiese ca suma totala a contractului obtinut de Uzinexport pentru proiectul mentionat a fost de 4.607.546 de dolari, platiti atat in numerar, cat si cu scrisori de credit, petrol si materii prime. Proiectul implica o serie de companii intermediare iordaniene, Regatul Hasemit fiind folosit ca punct de transfer al tehnologiei magnetilor, sustine documentul CIA.

Agent secret irakian in Romania

Tot in sectiunea referitoare la Romania se mentioneaza cazul unui agent al serviciilor secrete irakiene (IIS), Walid al-Rawi, stationat in tara noastra, implicat intr-o operatiune de trafic de arme si echipament militar al serviciilor de informatii irakiene, in martie 1998. Potrivit raportului, al-Rawi trimitea, prin curier diplomatic, fotografii cu tancuri si tehnica militara de vanzare din Romania la Bagdad, iar ulterior bunurile ilicite ar fi ajuns in Irak prin Qatar si Dubai, dupa mituirea inspectorilor vamali din porturi. Finantarile de la Bagdad erau prevazute a ajunge la Bucuresti via Geneva. Totusi, documentul CIA nu precizeaza tipul, numarul sau sursa achizitiilor militare efectuate. In plus, "o sursa romaneasca a furnizat Irakului echipament de analiza si testare pentru giroscoape de tancuri SG-4 si giroscoape pentru aplicatii cu rachete la sfarsitul anilor ‘90", arata raportul. Numele furnizorului roman al respectivelor giroscoape interzise nu este specificat nici in acest caz.

Aerofina, implicare documentata

Anexa mai face referire la relatiile comerciale dintre Irak si firma romaneasca Aerofina, restabilite in februarie 1994, discutiile dintre parti fiind dedicate asistentei oferite de expertii romani in vederea construirii rachetei al-Samud, negociindu-se apoi furnizarea de componente si materii prime. Ca rezultat al operatiunii inspectorilor ONU, guvernul roman a recunoscut, in 1998, ca Aerofina a vandut Irakului componente militare in 1994, printr-o companie intermediara iordaniana, precizeaza raportul american care citeaza in acest sens documentatia inspectorilor ONU despre "Operation Teacup" – desfasurata intre 1995 si 1998 si dedicata dezvaluirii eforturilor regimului lui Saddam Hussein de a procura bunuri militare interzise si tehnica pentru arme de distrugere in masa.

Cele mai citite

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă