USL, Alistar şi Pîrvulescu critică democraţia românească la Bruxelles

La nici două săptămâni după ce Victor Ponta şi Crin Antonescu au propus mai multor ONG-uri un pact care include şi prevederi de finanţare din bani publici, USL organizează astăzi o audiere în Parlamentul European ...

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

30.01.2012 - 21:06
La nici două săptămâni după ce Victor Ponta şi Crin Antonescu au propus mai multor ONG-uri un pact care include şi prevederi de finanţare din bani publici, USL organizează astăzi o audiere în Parlamentul European dedicată  sancţionării „derapajelor democraţiei din România". Printre invitaţi, doi reprezentanţi de marcă ai societăţii civile: Cristian Pîrvulescu (Pro Democraţia) şi Victor Alistar (Transparency International-România).

 

Audierea publică a fost iniţiată de socialiştii şi liberalii europeni şi va fi transmisă în direct de postul de televiziune Antena 3, care l-a trimis în acest scop la Bruxelles pe moderatorul Răz-van Dumitrescu.  Având în vedere că atât Cristian Pîrvulescu, cât şi Victor Alistar se află pe lista coali-ţiei organizaţiilor neguvernamentale care au primit de la USL oferta de finanţare din bani publici, după cum a dezvăluit  în exclusivitate RL, am încercat să aflăm dacă invitaţia primită de la USL poate fi considerată o nouă etapă în ofensiva opoziţiei de a-şi securiza sprijinul societăţii civile într-un an electoral cu o miză politică evidentă.

Cristian Pîrvulescu este decan la Şcoala Naţională de Studii Administrative şi Politice (SNSPA), preşedintele  asociaţiei neguvernamentale „Pro Democraţia", cunoscută mai ales pentru activitatea de observator independent la alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale. Cristian Pîrvulescu este şi un publicist de marcă, printre publicaţiile unde scrie constant numărându-se şi „România liberă".

În anul electoral 2008, alături de alţi reprezentanţi ai unor organi-zaţii neguvernamentale (ONG), a solicitat tuturor partidelor să găsească o formulă de finanţare din bani publici a ONG-urilor, dar n-a primit răspuns. Abia anul acesta, pe 19 ianuarie  mai precis, USL şi-a adus aminte de cererea ONG-urilor şi le-a trimis o propunere de pact care includea şi mai multe prevederi privind finanţarea acestora din surse publice.

În timp ce Mircea Toma, preşedintele Active Watch, a catalogat propunerea USL ca fiind „vulgară", Cristian Pîrvulescu a considerat‑o „binevenită".  

 Contactat ieri pentru a vorbi despre participarea la dezbaterea organizată de USL la Bruxelles, Pîrvulescu a admis că în acea ofertă, ca şi în invitaţia opoziţiei de a participa la audierea publică de la Parlamentul European, „există interese politice", dar că el a acceptat invitaţia deoarece „oricum eram la Bruxelles pentru o întrunire CES, altfel n-aş fi participat, şi este o bună oportunitate de a vorbi despre demo-craţia din România".

Cristian Pîrvulescu: „Nu pot să tratez simplist tema bazată pe întrebarea dacă în România e dictatură sau democraţie, ci am spus şi voi spune că în România demo-craţia e fragilă, e în suferin-ţă deoarece nu se respectă,  spre exemplu, drepturile rromilor şi ale mino-rităţilor sexuale, nu se acceptă dialogul cu aceste mino-rităţi. De asemenea, admit faptul că atunci când protestatarii folosesc violenţa, statul, prin structurile sale, trebuie să le oprească, dar fără abuzuri. De asemenea, admit că protestele şi cererile celor din Piaţa Universităţii sunt o formă de manifestare a demo-craţiei, dar această democraţie îi protejează doar pe cei bogaţi(...). Este la fel de adevărat că USL se foloseşte de contextul de acum".

Întrebat dacă participarea la o dezbatere cu o încărcătură politică evidentă, prin care USL încearcă să discrediteze internaţional coaliţia aflată la putere şi pe preşedintele ţării, nu va pune un semn de întrebare asupra neutra-lităţii asociaţiei „Pro Democraţia", care a îndeplinit rolul de arbitru neutru în alegerile trecute, Cristian Pîrvulescu ne-a declarat: „Faptul că am considerat oferta de finanţare a USL binevenită şi faptul că particip la această audiere publică de la Bruxelles la in-vitaţia europarlamentarilor so-cia-lişti şi liberali nu afectează echidistanţa Pro Democraţia, care va fi un observator la alegeri la fel de obiectiv şi imparţial ca şi până acum".

Cine este controversatul Victor Alistar

Victor Alistar este director executiv al Transparency International România. El nu ne-a răspuns la telefon pentru a explica de ce a fost invitat de USL la Bruxelles pentru a vorbi în faţa parlamentarilor europeni despre derapajele puterii.

Alegerea făcută de USL prin invitarea la Bruxelles a lui Victor Alistar a produs uimire printre liderii mai multor organizaţii guvernamentale care au menţionat, printre altele, faptul că Alistar a fost acuzat de două ori de fals şi uz de fals şi are un dosar penal în instrumentare.

Fosta preşedintă a Transparency Internaţional România, Raluca Prună, acum înalt funcţionar la Comisia Europeană, ne-a relatat motivele pentru care a făcut plângere penală împotriva lui Alistar. Redăm fragmente.

Raluca Prună, ex-preşedinte Transparency: „Alistar ar trebui să tacă până când îşi rezolvă numeroasele probleme penale"

„Alistar a fost numit director executiv interimar în iunie 2005, pu-ţin înainte să fiu aleasă preşedinte TI. Puţin după numirea sa, am intrat în dezacord cu el, ca urmare a numeroase derapaje - cum ar fi faptul că în numele TI a apărat/garantat public persoane al căror dosar se afla pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Eco-nomiei, căruia prima instanţă a Înaltei Curţi i-a confiscat un milion de euro din averea obţi-nută fără acte justificative). În plus, presa a publicat detaliile plecării sale de la Primăria Capitalei - falsul în declaraţii, pentru a obţine un apartament din fondul locativ de stat, deşi mai avea un apartament, dat tot de stat. (...)

Eu am făcut plângere penală împotriva lui Alistar pentru că a folosit în interes propriu un document în care semnătura mea a fost falsificată. Alistar este, aşadar, complet lipsit de autoritatea morală de a ieşi în spaţiul public pe orice subiect, cu atât mai puţin anticorupţia. Ar fi trebuit să tacă măcar până la momentul când îşi rezolva problemele penale (care, îndrăznesc să spun, sunt uitate prin sertarele Parchetului). Am spus asta înainte de povestea cu plângerea penală, mo-tiv pentru care eu şi alţi membri fondatori TI am fost margina-lizaţi în orga-nizaţie, pe care de alt-fel domnul Alistar a confiscat‑o. (...) Alistar foloseşte brandul acesta pentru a face servicii politice".

Ce spun alţi reprezentanţi ONG

Alina Mungiu, preşedinte SAR: „La audierile parlamentare din PE, fiecare se reprezintă pe sine şi propria organizaţie, cei doi nu au mandat de la nimeni altcineva, după ştiinţa mea. În rest, e dreptul lor liber la exprimare".

Mircea Toma, preşedinte Active Watch - agenţie de monitorizare a presei: „Despre Alistar vă pot spune că este un bun administrator, a demonstrat că ştie să atragă fonduri".


Mona Pivniceru, judecător, invitata de onoare a USL la Bruxelles

 
USL a invitat-o la audierea publică din Parlamentu European şi pe Mona Pivniceru, fosta preşedintă a Asociaţiei Magistraţilor din România, acum judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membră CSM, ca să vorbească despre interferentele puterii în înfăptuirea actului de Justiţie. Mona Pivniceru ne-a pus că a refuzat invitaţia USL pentru că "era un eveniment politic şi eu ca magistrat nu am voie să fac politică". Mona Pivniceru ne-a mai precizat că "Judecătorii din Asociaţia Magistraţilor din România nu au încheiat nici un pact de colaborare cu PSD-ul, numai Asociaţia Procurorilor a făcut-o"


Cristian Pârvulescu ,  întrebat dacă trebuie sau nu să li se dea înapoi indemnizaţia revoluţionarilor ne-a declarat : "Consider că indemnizaţia revoluţionarilor este un drept câştigat care trebuie respectat"

Ce crede europarlamentarul Monica Macovei despre audierea publică iniţiată de USL:

"USL a pregătit o audiere publică, pentru marţi 31 ianuarie. Nu este o audiere a Parlamentului European, ci a unui grup parlamentar. Astfel de audieri se pot organiza oricând, de orice europarlamentar şi pe orice temă. Sunt 7-8 audieri publice, în paralel, în fiecare zi. Nu e nimic extraordinar. Este evident că USL vrea să obţină beneficii politice încercând să pună în dificultate România în faţa instituţiilor europene. Acest comportament este iresponsabil şi mai cu seamă periculos cand vine din partea şefilor opoziţiei care vor sa preia conducerea României.

În Parlamentul European, regula este ca disputele între putere şi opoziţie se rezolvă acasă. În toate ţările sunt astfel de dispute între putere şi opoziţie, dar politicienii de acolo nu îşi mută cearta la Bruxelles. Vin acum liderii USL, să arate până unde pot merge cu dispreţul faţă de România şi faţă de regulile Europei.

Mai departe, pe cine a anunţat USL că aduce marţi la Bruxelles, ca să vorbească despre dictatura din România? Şefii înşişi (Ponta, Antonescu şi Constantin cel al lui Voiculescu) vor veni să se plângă, iar pe post de independenţi, USL îi aduce pe Cristian Pârvulescu, Victor Alistar, alături de Răzvan Dumitrescu (Antena 3), prezentat ca un „mare" jurnalist („a leading journalist"). Mă întreb dacă jurnaliştii români corecţi şi independenţi nu se simt ofensaţi.

Cei doi reprezentanţi ai societăţii civile, Cristian Pârvulescu şi Victor Alistar sunt clienţi aproape nelipsiţi ai evenimentelor organizate de USL şi combat de mult pe micile ecrane pentru PSD şi PNL. Am citit că domnul Pârvulescu se bucură ca PSD îi oferă bani, iar despre Victor Alistar am citit, la vremea respectiva, că era propus de PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei; tot Alistar are probleme de integritate - ANI şi parchet- nerezolvate încă juridic şi altele. În opinia mea, cei doi nu pot reprezenta societatea civilă autentică, cea care apără valori morale şi integritatea, căci au pierdut de mult echidistanţa şi imparţialitatea. Ar fi cinstit faţă de opinia publică, faţă de conştiinta lor, să îşi asume preferinţele politice ca să ştie opinia publică de unde să-i ia: să se înscrie în partide - PSD, PNL, fiecare unde îşi găşeşte locul şi unde se regăseşte. Şi să îi lase pe cei care chiar vor să activeze în societatea civilă să o facă. Nu pun la îndoiala activitatea asociaţiei Pro Democraţia în ansamblu, dar când vine dl Parvulescu şi declară că "oferta de finanţare a USL este binevenită", nu văd cum să mai am încredere că observarea alegerilor, sub conducerea sa, va fi corectă."

Citește totul despre:

Comentarii