19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Dosarul "Mafia cărnii". Un lider al reţelei, alături de alţi nouă...

UPDATE. Dosarul “Mafia cărnii”. Un lider al reţelei, alături de alţi nouă membri-arestaţi. Al treilea lot, arestat pentru 29 de zile. Iustin Paraschiv se află în Sri Lanka

UPDATE: Milionarul Iustin Paraschiv, pe numele căruia instanţa a disjuns pronunţarea pentru vineri cu privire la solicitarea DNA de arestare în lipsă, se află, în prezent, în Sri Lanka, conform B1 TV.

Paraschiv a declarat, într-un comunicat transmis prin intermediul companiei pe care o deţine, că se va pune la dispoziţia organelor de control pentru a se clarifica lucrurile şi că se încearcă denigrarea sa.

_ _ _ _ _

UPDATE: 16 persoane au fost reţinute pentru 29 de zile în dosarul “Mafia cărnii”, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Redăm comunicatul DNA:

La solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile faţă de 16 inculpaţi: MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, MASRI MAHMOUD MOHAMED, BURLACU ANTONIO LAURENŢIU, LUNGU RĂZVAN ADRIAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, CORBU VASILE, RĂDULESCU GEORGIAN, DĂNILĂ FLORIN, ŞTEFAN SORIN CRISTIAN, EL MADHOUN SUHEIL RASHID SELIM AHMED, RAMI GHAZIRI, EL KHOURY ELIAS, EL KHOURY CHARBEL şi SĂRĂCUŢU ADRIAN, NICOLAE ANGELA EUGENIA şi NICOLAE DANIEL

Instanţa supremă a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de 12 inculpaţi: SORA CAMELIA, NEAGU GEORGETA, GHERBEZAN PETRA, ALI A. ALI, ATEF EL SAID ABD EL AZIZ EL KELEINI, DAHER ORLANDO EMIL, MOUHAMED KOULI, OMAR HAMID, CHRAIF ALI, MARDARE ANDREI VIOREL, ZAYED HUSSEIN şi ŢIGĂNILĂ MIHAIL RĂZVAN.

Facem precizarea că, pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, în cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la percheziţiile domiciliare efectuate în cele 160 locaţii au fost ridicate bunuri bani şi bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare.

De asemenea, patru dintre inculpaţi, respectiv MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, RAMI GHAZIRI, ZAYED HUSSEIN sunt cercetaţi penal şi de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti pentru fapte de acelaşi gen săvârşite în perioada mai 2010 – august 2012 (iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi al deducerii ilegale a TVA).

În acest context, în calitate de administrator şi director general al SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmboviţa respectiv administrator al SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA Tărtăşeşti, jud. Dâmboviţa, GHAZIRI RAMI a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori iniţiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC AVICOLA CREVEDIA SA, SC SYNERGY INVEST SRL, SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI şi SC AGROLI GRUP SRL).

În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia şi 14.159.605 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA) reprezentând TVA dedus ilegal. De asemenea, inculpatul GHAZIRI RAMI a solicitat şi obţinut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei în cazulSC AVICOLA CREVEDIA SA şi 8.315.267 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA)cu titlu derambursare şi/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăţi”.

Un lot de 13 învinuiţi şi reţinuţi de DNA sunt LIBERI până la pronunţarea sentinţei de miercuri la 13.00 deoarece le-au EXPIRAT mandatele de reţinere emise luni noaptea.

Între ei figurează libanezii protejaţi de senatorul PSD Nicolae Bădălău şi procurorul Angela Nicolae, respectiv fraţii Elis şi Rami, patronii unor ferme agrozootehnice care comercializează pui.

În dosarul de eveziune fiscală de peste 70 de milioane de euro, din al doilea lot au fost arestaţi preventiv inspectorul ANAF Antonio Laurenţiu Burlac şi unul dintre liderii grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman, alături de alte opt persoane. Inspectorul ANAF Ilie Traian şi alţi trei reţinuţi de DNA au fost eliberaţi.

Primul lot, format din procurorul şef Angela Nicolaeşi  fiul său, Daniel a fost arestat marţi seara.

Din al doilea grup de reţinuţi de DNA în dosarul “Mafia Cărnii” de evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro ( ultima estimare) , Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi noaptea, arestarea liderului Moubarak Mahmoud Sleiman, partenerul lui El Khoury Elias (reţinut), prietenul senatorului PSD Nicolae Bădălău, învinuit şi el în dosar de trafic de influenţă, dar cercetat în libertate din  cauza imunităţii parlamentare.

Din acest grup au mai fost arestaţi preventiv următorii inculpaţi: inspectorul ANAF Antonio Laurenţiu Burlacu, Masri Mahmoud Mohamed( partenerul libanezului Elias), Răzvan Adrian Lungu, Abdul Mousim al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu,Florin Dănilă, Sorin Cristian Ştefan şi El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed.

Instanţa a decis cercetarea în stare de libertate, cu măsura interdicţiei de a părăsi ţara, a Georgetei Neagu, Cameliei Sora şi a Petrei Gherbezan. De asemenea, în libertate, dar fără nici o interdicţie, va fi cercetat şi inspectorul ANAF Traian Ilie.

 

Pentru al treilea  lot de evazionişti pentru care DNA a cerut arestarea preventivă,  lot format din liderul El Khoury Elias ( patronul Avicola Mihăileşti, prietenul senatorului PSD Nicolae Bădălău), Andrei Viorel Mardare, Husein Zayed, Ali A. Ali, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini,Rami Ghaziri ( patronul fostului Avicola Crevedia), Hamid Omar, Kouli Mouhamad, Ali Chraif,Mihail Răzvan Ţigănilă, El Khoury Chrbel ( fratele lui Elias, prietenul senatorului PSD), Adrian Sărăcuţu, Emil Orlando Daher, instanţa supremă a anunţat că se va pronunţa miercuri, la ora 13.00. Cel puţin până atunci reţinuţii sunt liberi deoarece le-au expirat mandatele de reţinere de 24 de ore, emise luni noaptea.

De asemenea, în acest caz, instanţa a disjuns pronunţarea pentru vineri cu privire la solicitarea DNa de arestare în lipsă  a lui  Justin Ovidiu Paraschiv. O altă persoană pentru care DNA a cerut arestarea în lipsă este Genina Adriana Ezer.

In primul lot, instanţa supremă a decis arestarea procurorului şef Angela Nicolae de la Parchetul Înaltei Curţi şi a fiului ei, Daniel, pentru trafic de influenţă în favoarea lui Rami, membru al reţelei de evaziune, patron al unei ferme agrozootehnice. Rami va afla azi, la prânz, dacă va fi arestat.

DNA a reţinut  luni şi marţi 29 de membri ai unei vaste reţele de evaziune cu produse din carne, dintre care au fost arestaţi pînă acum 12 inculpaţi, iar patru au fost eliberaţi.  DNA a cerut mandate de arestare în lipsă pentru alte două persoane.

De asemenea, DNA cercetează în stare de libertate alte 15 persoane, între care şi pe senatorul PSD Nicolae Bădălău, care a sprijinit un grup de firme al unui cap al reţelei ( libanezul El Khoury Elias) atât în faţa organelor fiscale, cît şi la alte instituţii ale statului, inclusiv pentru a obţine inclusiv circa 3 milioane de lei de la APIA.

Procurorii anticorupţie susţin că  membrii reţelei evazionisteaudin domeniul producţiei de carne ( în special de pui)  derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice, valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă ( deşi în acte figurau ca fiind valorificate în ţări UE), cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit. De asemenea, au încasat ilegal TVA.

In plus, au pus in circuitul comercial tone de pui expiraţi cu complicitatea autorităţilor.

“Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român şi ai organelor de urmărire penală”, susţin anchetatorii în referatul în cre solicită arestarea reţinuţilor.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă