Universitatea "Bolyai", refuzata

Radicalii maghiari din Comitetul de Initiativa "Bolyai" au inregistrat un esec rasunator in tentativa lor de a obtine o recomandare oficiala din partea Parlamentului European referitoare la infiintarea unei universitati ...

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

05.11.2007 - 00:00
Radicalii maghiari din Comitetul de Initiativa "Bolyai" au inregistrat un esec rasunator in tentativa lor de a obtine o recomandare oficiala din partea Parlamentului European referitoare la infiintarea unei universitati maghiare de stat. si aceasta desi ei au fost sprijiniti de cei trei europarlamentari ai UDMR, care au adunat semnaturi de la colegii lor.
Europarlamentarii nu s-au lasat impresionati de argumentele prezentate de Sandor Konya-Hamar, de Attila Kelemen si de Karoly Szabo. Ei au considerat ca actualul sistem multicultural promovat de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj este mai potrivit pentru invatamantul superior. Deputatul clujean Sandor Konya-Hamar, cel mai vizibil reprezentant al radicalilor maghiari in Parlamentul European, a declarat ca vina pentru esec ar apartine actualei conduceri a UDMR. si aceasta pentru ca membrii conducerii formatiunii, in frunte cu presedintele Marko Bela, nu ar fi facut un lobby suficient printre europarlamentari.
La audierea publica legata de tema infiintarii unei universitati maghiare de stat, Attila Kelemen si-a facut aparitia fugitiv, iar Karoly Szabo a lipsit, pe motiv ca e bolnav – a declarat Sandor Konya-Hamar pentru cotidianul regional de limba maghiara "Kronika". De parerea lui Sandor Konya-Hamar este si presedintele Comitetului de Initiativa "Bolyai", Barna Bodo, cadru didactic la Facultatea de stiinte Politice, Admi-nistrative si ale Comunicarii. In schimb, vicepresedintele Comitetului, Peter Hantz, fost angajat al Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), tot pentru "Kronika" a declarat ca trebuie privita jumatatea plina a paharului. si anume, faptul ca mai mult de 100 de membri ai Parlamentului European au semnat petitia. Pentru ca Parlamentul sa fi adoptat o recomandare, aceasta ar fi trebuit sustinuta de 393 de europarlamentari.

Citește totul despre:

Comentarii