8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nepot al primarului din Roșia Montană, printre persoanele reținute pentru exploatări...

Un nepot al primarului din Roșia Montană, printre persoanele reținute pentru exploatări ilegale de aur

16 persoane au fost reținute, marți, de poliţiştii din Alba, în urma percheziţiilor care au vizat exploatarea ilegală de aur din galerii miniere şi halde din zona Roşia Montană. Printre cei reținuți se află și un nepot al primarului comunei Roșia Montană, transmite Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, miercuri, că 16 persoane au fost reţinute, din cele 45 audiate, marţi seară, în dosarul privind exploatarea ilegală de aur din galerii miniere şi halde din zona Roşia Montană.

Prodan a spus că ancheta în acest dosar este continuată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, care urmează să înainteze instanţei, miercuri, propuneri de arestare preventivă pentru cei 16 suspecţi.

Citește și: PERCHEZIȚII. Polițiștii, pe urmele căutătorilor clandestini de aur de la Roșia Montana

Potrivit sursei citate, poliţiştii încearcă să găsească şi să ridice cu mandat pentru audieri alte trei persoane suspectate în acest caz, care nu au fost găsite în urma percheziţiilor de marţi.

Surse judiciare au declarat, că printre persoanele reţinute se află şi unul dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL).

De asemenea, potrivit aceloraşi surse, consilierul judeţean Marin Cenuşe (PMP) şi un alt nepot al primarului din Roşia Montană, care au fost şi ei audiaţi marţi seară, nu au fost reţinuţi.

Poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor și Mureș, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani și care ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni, prejudiciul în acest caz depășind 600.000 de lei.

Citește și: “Roşia Montană” se mută la TRIBUNAL

Astfel, în județul Alba au avut loc 59 de percheziţii, în Mureş – trei şi câte una în Bihor şi Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni.

Din cercetări a reieşit că suspecții ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În urma percheziţiilor, 45 de persoane, între care un consilier judeţean PMP din Alba, doi nepoţi ai primarului liberal din Roşia Montană și un lider al romilor din Apuseni, au fost ridicate şi duse la audieri marți seară, la Alba Iulia.

Citește și: O nouă concediere colectivă la Roșia Montană 

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, declara că, în urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat de la locuinţele suspecţilor ustensile folosite în extragerea aurului, detectoare de metale, dar şi cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

“În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 de grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur. De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive sau dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională”, spunea Luminiţa Prodan.

Potrivit sursei citate, suspecţii căutau aurul în fostele galerii miniere sau în haldele de steril şi după ce îl extrăgeau îl vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Surse judiciare declarau că printre suspecţii ridicaţi pentru audieri în acest dosar se află şi consilierul judeţean Marin Cenuşe (PMP), un om de afaceri din Câmpeni, doi dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL), dar şi unul dintre liderii romilor din Munţii Apuseni.

 

 

Cele mai citite

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

S-a întors iarna în România! Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, valabilă până mâine...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă