8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn miliardar israelian și șeful de cabinet al fostului premier Yitzhak Rabin,...

Un miliardar israelian și șeful de cabinet al fostului premier Yitzhak Rabin, urmăriţi în dosarul lui Remus Truică

Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz și consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves, șeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin, sunt urmăriți în dosarul retrocedărilor ilegale de care sunt acuzați omul de afaceri Remus Truică și mai mulți complici.

Truică, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, și omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost reţinuţi, în noaptea de miercuri spre joi, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, iar joi după-amiază au fost prezentaţi Curții de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit referatului cu propunere de arestare, Prinţul Paul de România a pretins că este îndreptăţit la mai multe proprietăți, în calitate de descendent în linie directă al lui Carol al II-lea al României (nepot din fiu), dar şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României, pe care le-a achiziţionat conform unui contract de vânzare-cumpărare din 2001.

Pentru că demersurile făcute în justiţie, din 2002, au rămas fără rezultat şi având nevoie de "oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic", care să intervină "pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept", din noiembrie 2006, Prinţul Paul ar fi apelat la Remus Truică.

La rândul său, omul de afaceri i-ar fi cooptat pe miliardarul israelian Benjamin "Benny" Steinmetz, consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves şi avocatul Robert Roşu "constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici".

Procurorii anticorupţie au la dosar interceptarea unei convorbiri telefonice între Beny Steinmetz şi Remus Truică despre retrocedarea ilegală a terenurilor.

"B: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?
Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui Tal nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prințul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă. 
B:…ce se va întâmpla atunci? 
Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.
B: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.
un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnătură?
Remus Truică: Exact, doar una. un membru grup…. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta râde). 
membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?
Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru".

Conform anchetatorilor, în 2007, la grupul infracţional au aderat Dan Andronic şi Marius Andrei Marcovici, iar din 2011 şi Claudiu Lucian Mateescu.

În derularea activităţii infracţionale, pentru fiecare etapă în parte, Remus Truică desfăşura activitatea de informare a membrilor grupului, păstrând legătura între aceştia şi Prinţul Paul, se mai arată în documentul citat.

"Datorită neînţelegerilor cu ceilalţi membrii, în anul 2009, după obţinerea şi valorificarea terenurilor dorite, inculpatul Truică Remus iese din «afacere» şi locul său este preluat de inculpatul Mateescu Lucian, acesta continuând alături de ceilalţi membri activitatea infracţională de traficare a influenţei", susţin anchetatorii.

Conform referatului cu propunere de arestare preventivă, miliardarul israelian Benjamin “Benny” Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. De asemenea, acesta a intrat în afaceri în România, în 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.

Potrivit anchetatorilor, Remus Truică a constituit, alături de alte persoane, un grup infracțional pentru dobândirea unei averi revendicate nelegal "de o persoană interesată", cerând în schimbul traficului de influență între 50 și 80% din fiecare bun obținut, prejudiciul ajungând la aproape 136 de milioane euro.

Rolul lui Remus Truică în cadrul grupului a fost "esenţial", în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei.

În acest context, începând cu anul 2006, Truică i-ar fi promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului-ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la instanța supremă). Pentru realizarea scopului grupului, Remus Truică, ceilalţi membrii a grupului şi cumpărătorul de influenţă au ascuns natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, în 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică, susţin procurorii.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă