6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn maidanez, singurul paznic la Poarta Alba

Un maidanez, singurul paznic la Poarta Alba

Gratii care pot fi scoase doar cu cateva lovituri si paznici care dorm, aceasta este paza de care evadatii de la Poarta Alba au trebuit sa treaca. Escapada lor era sa fie data in vileag de un maidanez.
Detinutii care au ridiculizat prin evadarea lor paza Penitenciarului de Maxima Siguranta de la Poarta Alba s-au reintalnit, ieri, in arestul politiei, la mai bine de 72 de ore de la celebra evadare. Obosit si infometat, criminalul Marian Acatrinei, in varsta de doar 19 ani, a declarat ca fuga din penitenciar a fost o joaca de-a hotii si vardistii. Impreuna cu prietenul lui, Mihai Ion, in varsta de 21 de ani, condamnat pentru comiterea mai multor furturi, a planuit evadarea din "complexa" inchisoare in doar cateva minute. "Dupa ce s-a stins lumina, am verificat daca ceilalti colegi au adormit si, dupa doar cateva lovituri mai puternice, am scos cuiele grilajului de la geam. Ne-am strecurat afara si am mers pana la primul gard din sarma ghimpata. Nu a fost prea greu sa trecem de el. Am avut emotii doar cand, intre gardul doi si trei, ne-a auzit un caine. Gardianul care dormea in foisor, deranjat de zgomotul acestuia, a sunat un coleg din interior care a iesit si a gonit cainele", a mentionat Acatrinei. Totodata, el a sustinut ca, daca nu erau prinsi, vroiau sa treaca granita pe la Punctul de Trecere a Frontierei Silistra in Bulgaria. De aici, printr-un traseu ocolit, destinatia finala era Spania sau Italia, unde Mihai Ion avea rude. Modul in care urmau sa ajunga in strainatate a fost dezvaluit cu o seara inainte de Ion.
Astfel, prima destinatie era localitatea Cernavoda. Aici, cei doi urmau sa jefuiasca o casa in care Mihai Ion avea informatii ca s-ar afla o suma destul de mare de bani. Ei au fost observati chiar in timp ce cautau casa de un jandarm care este din acelasi sat cu Mihai Ion, astfel ca nu i-a fost prea greu sa il identifice pe fugar. "Dupa ce l-au prins pe Mihai vroiam sa ajung acasa, la Lipnita", a spus Acatrinei. In momentul arestarii, pe un deal din apropierea localitatii Rasova, fugarul nu a opus rezistenta. Jandarmul care l-a prins sustine ca, dupa o alergatura de cel mult trei minute, la cea de-a doua somatie, in momentul in care si-a dat seama ca este incoltit din toate partile, Acatrinei s-a aruncat la pamant si s-a predat fara sa scoata un cuvant. Dupa ce se vor termina cercetarile, cei doi tineri vor fi trimisi din nou la Penitenciarul de Maxima Siguranta Poarta Alba.

Cercetat
Pe langa ancheta interna demarata la Poarta Alba, directorul penitenciarului, Catalin Bejan, urmeaza sa fie anchetat de procurorul desemnat sa efectueze verificarile in dosarul evadarii pentru a i se stabili gradul de culpabilitate. Cei doi evadati se vor intoarce in urmatoarele zile la Poarta Alba.

Fara investitii
Cu toate ca, in ultimii ani, la penitenciar au venit fonduri dupa fonduri pentru imbunatatirea sistemelor de paza, se pare ca totusi conducerea unitatii s-a concentrat numai asupra fondurilor de salarii si de prime pentru cadre. Sistemele de siguranta nu au beneficiat de investitii semnificative.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă