Un incendiu puternic a distrus mai multe hectare de păşune şi de pădure în judeţul Mehedinţi

Un incendiu puternic izbucnit, sâmbătă, în zona localităţilor Şovarna şi Rudina, din judeţul Mehedinţi, a distrus 20 de hectare de păşune, două hectare de coronament de pin şi 13 hectare de litieră, pentru localizarea ...

Share

Moise Marinescu 0 comentarii

04.12.2011 - 13:41

Un incendiu puternic izbucnit, sâmbătă, în zona localităţilor Şovarna şi Rudina, din judeţul Mehedinţi, a distrus 20 de hectare de păşune, două hectare de coronament de pin şi 13 hectare de litieră, pentru localizarea şi stingerea focului la faţa locului fiind 87 de pompieri şi 60 de civili.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orelor 13.30, şi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Mehedinţi, focul a cuprins iniţial păşuni, apoi s-a extins la litiera de pădure, iar spre seară a ajuns la coronamentul arborilor de pin din pădurea aflată între localităţile Şiroca şi Rudina, intervenţia pompierilor fiind extrem de dificilă din cauza terenului accidentat pe care se manifestă focul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru stingerea focului, iniţial, la faţa locului au intervenit 40 de pompieri şi pădurari, care au mers pe jos doi kilometri întrucât în zona respectivă nu se poate ajunge cu maşini de intervenţie din cauza terenului accidentat, militarii intervenind cu lopeţi, cazmale sau topoare.

Şeful Direcţiei Silvice Mehedinţi, Sorin Nicolicioiu, a declarat că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza agricultorilor care au dat foc pentru igienizarea terenurilor.

"Incendiul a venit dinspre păşune, probabil că au curăţat terenul şi au lăsat focul nesupravegheat. Intervenţia este foarte dificilă, fiind teren accidentat, râpe adânci, rugi, arbori căzuţi, este greu de acţionat", a spus Nicolicioiu.

Purtătorul de cuvânt al Insectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Ramona Nistor, a declarat că până sâmbătă noaptea focul mistuise deja două hectare de pădure de pin şi 14 de litieră şi păşune.

Intervenţia pompierilor a fost oprită sâmbătă noapte, în jurul orelor 1.00, din cauza ceţii şi a fumului dens şi a fost reluată duminică dimineaţă, la ora 7.30.

Potrivit unui comunicat remis, duminică dimineaţă, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, odată cu reluarea operaţiunilor de stingere a incendiului au fost suplimentate forţele de intervenţie.

"Un număr de 47 de pompieri din cadrul Detaşamentului Drobeta Turnu Severin şi Gărzii de Intervenţie Baia de Aramă, alături de 40 de cetăţeni din cadrul SVSU Bala şi Şovarna şi 20 de pădurari, intervin pentru localizarea şi lichidarea incendiului, care se manifestă pe o suprafaţă de circa 20 de hectare de litieră din pădurea de foioase", se arată în comunicatul ISU Mehedinţi.

Aceeaşi sursă precizează că până duminică dimineaţă fuseseră afectate de incendiu 20 de hectare de păşune, două hectare coronament de pin şi 13 hectare de litieră.

Adjunctul şefului ISU Mehedinţi, colonelul Ion Vintilă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că operaţiunea de stingere ar putea dura aproximativ patru ore, incendiul manifestându-se la o distanţă de un kilometru şi jumătate de cel mai apropiat sat, Şovarna.

Citește totul despre:

Comentarii